Ministrul Energiei, anunț clar despre prețurile la carburant. Cât se va scumpi, de fapt, litrul de benzină și motorină

de: Ștefan R. Apostol
09 03. 2022

Ultimele 24 de ore au pus pe jar populația României. Astăzi, în mai multe orașe, cozile la benzinării se întindeau pe zeci de kilometri, iar în unele zone ale țării, combustibilii au ajuns să fie vânduți la pompă cu 11 lei pe litru. Panica creată de criza din Ucraina, precum și creșterea prețului la petrol, au determinat cozile din ultimele ore. Inclusiv în Bulgaria, combistibilul a ajuns la un preț crescut, fața de luna anterioară, bulgarii plătind aproape 10 lei pentru un litru de combustibil.

Ministrul Energiei încearcă să calmeze populația

Mai multe informații, publicate pe rețelele de socializare, arătau un preț de cel puțin 11 lei pe litru în anumite benzinării din țară. Fie că vorbim de benzină, sau motorină, informațiile arătau o creștere consistentă, de la 8 lei cât era în weekend la aproape de 11 lei astăzi.

Panica creată de ultimele zile, mai ales pe fondul războiului ruso-ucrainean, i-au determinat pe români să stea la conzi interminabile la benzinăriile din aproape toată țara, inclusiv în capitală. Pe fondul acestei situații de facto, ministrul Energiei Virgil Popescu a făcut câteva declarații în această seară, oficialul declarând la Pro TV:

„Am vorbit astăzi cu cei doi mari producători din România, adică OMV Petrom și Rompetrol, despre această posibilitate de mărire a prețului la carburanți. Ambii m-au asigurat că nu se pune problema de așa ceva, că există stocuri suficiente în România și că nu se va scumpi combustibilul în țară.

Unul dintre ei, nu dau nume, a spus că este posibilă o creștere cu 15 bani, dar nimic mai mult. Nici vorbă de a ajunge prețurile la sumele care au apărut în mass-media și pe rețelele sociale. Pe această cale, vă rog pe dumneavoastră și pe reprezentanții mass-media să anunțați că totul este în regulă în acest moment.”, spune ministrul Virgil Popescu.

Benzina a atins un nou record

Prețul benzinei a atins un nou nivel record, în condițiile în care costurile petrolului și gazelor naturale au crescut vertiginos, pe fondul temerilor legate de un șoc economic global ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Petrolul a sărit la 139 de dolari pe baril la un moment dat, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 14 ani, în timp ce prețurile en-gros la gazele naturale pentru livrarea în ziua următoare au crescut de peste două ori.

Acest lucru a avut loc în timp ce SUA au lăsat să se înțeleagă că ar putea interzice cumpărarea de energie rusească, în timp ce se uită la alte țări pentru a crește aprovizionarea. Cu toate acestea, liderii europeni au respins luni această idee.

Prețurile la petrol și gaze cresc vertiginos

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa a „exceptat în mod delibera” energia rusă de la sancțiuni, deoarece aprovizionarea acesteia nu poate fi asigurată în alt mod în acest moment. Și premierul olandez Mark Rutte a declarat:

„Realitatea dureroasă este că suntem încă foarte dependenți de gazul și petrolul rusesc. Dacă acum forțați companiile europene să renunțe la afacerile cu Rusia, acest lucru ar avea ramificații enorme în întreaga Europă, inclusiv în Ucraina, dar și în întreaga lume. Trebuie să ne reducem dependența. Acest lucru va lua timp.”

Citește și: Cât va costa războiul din Ucraina pentru România. Creşterea preţurilor la petrol şi la gaze ne va îngenunchia

Turbulențe pe piață

Prețul benzinei în Marea Britanie a ajuns la o medie de 155p pe litru, a anunțat grupul auto AA. Turbulențele de pe piață alimentează îngrijorarea că prețul multor produse de zi cu zi, de la alimente până la benzină și încălzire, care au crescut deja în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, ar putea fi împins mai sus.

Analiștii au avertizat deja că facturile la energie ar resimți creșteri importante, ca urmare a creșterii prețurilor la petrol și gaze. Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei. Prețul țițeiului Brent a crescut cu peste o cincime săptămâna trecută, pe fondul temerilor legate de o reducere a livrărilor rusești.

După ce a atins un maxim de 139,13 dolari pe baril la începutul zilei de luni, prețul petrolului Brent  a scăzut din nou la aproximativ 125 de dolari. Criza continuă să afecteze piețele de acțiuni. Principalele burse de valori din Franța și Germania au scăzut cu peste 4% la începutul ședinței de tranzacționare, înainte de a-și reduce pierderile, închizând cu 1,3% și, respectiv, 2% mai jos, conform BBC.

La Londra, FTSE 100 a scăzut cu peste 2%, dar apoi a recuperat și a închis cu 0,4% mai jos. Săptămâna trecută, FTSE a avut cea mai proastă săptămână de la începutul pandemiei, în martie 2020. În SUA, piețele au încheiat în scădere, Dow Jones și S&P 500 coborând cu 2,4% și, respectiv, 3%.

Dow se află acum într-o corecție, după ce a scăzut cu 10% de la ultimul său nivel record de închidere din 4 ianuarie. Prețul aurului, un refugiu în vremuri tulburi pentru investitorii în căutare de siguranță, a atins 2.000 de dolari pe uncie pentru prima dată în aproape 18 luni.