Zvonurile răspândite pe rețelele de socializare despre o creștere bruscă a prețurilor la carburanți și despre probleme de aprovizionare au declanșat cozi mari la stațiile de carburanți din România în ultimele, potrivit unor rapoarte. Cozile s-au format la stațiile de carburanți din capitala țară, dar și din București. Conform unor surse, prețurile au crescut din oră în oră, ajungând astăzi la aproape 11 lei litrul.
Prețurile la benzină au atins deja niveluri record la nivel național, iar o creștere a costului global al petrolului înseamnă că vom plăti mai mult în următoarele săptămâni. Înainte de criza din Ucraina, în ianuarie 2022 prețul la pompă era de 6.67 lei pe litru. Odată cu escaladarea situației din țara vecină prețurile au explodat, de la o zi la alta. În urmă cu doar două zile, spun unii șoferi, un litru de benzină costa aproape 8 lei pentru un litru.
Datele zilei de astăzi 9 martie, arată o creștere și mai mare, prețul ajungând, de exemplu la unele benzinării, la 11 lei pentru un litru de benzină și pentru un litru de motorină, prețuri anunțate, de exemplu, în Beiuș.
În alte zone din țară, deși sunt cozi la benzinării, prețurile variază între 7 și aproximativ 9 lei pentur un litru de combustibil (vezi galeria). Relatări despre noile prețuri din benzinării au apărut pe rețelele de socializare, la fel și cozile, care sunt anunțate în mai toată țara, inclusiv în capitală.
De exemplu, pe 2 martie, în Bulgaria, la benzinăriile din țara vecină, prețul pentru un litru era de 9.52 lei (3.16 leva). Noile creșteri vin și pe fondul prețului petrolului care a urcat cu peste 7%, prețul de referință al țițeiului Brent tranzacționându-se în jurul valorii de 130 de dolari pe baril.
Războiul din Ucraina are impact peste tot. Specialiștii preconizează un viitor apropiat extrem de sumbru, cu creșteri de până la 13 lei pentru un litru de benzină și motorină, în contextul actualei crize generate de invazia Rusiei din Ucraina.
„Conflictul în curs de desfășurare din Ucraina creează o incertitudine și o volatilitate semnificativă pe piețele globale de carburanți, iar acest lucru a dus cu adevărat la creșterea prețurilor globale ale carburanților la niveluri aproape record – au atins chiar până la 140 de dolari americani pe baril, apoi s-au stabilizat”, a declarat Sarah Hunter, economist senior la firma de consultanță KPMG.
Analiștii au avertizat că ar putea urma noi creșteri, pe măsură ce comercianții de energie asimilează riscurile legate de întreruperea conductelor din Ucraina, sancțiunile și vremea rece așteptată în cursul acestei luni.
Prețurile la gaze, care au crescut vertiginos. Majorarea a reflectat o creștere de patru ori a prețurilor pe piața energiei înainte ca Rusia, al doilea mare furnizor de gaze din lume, să invadeze Ucraina, țară prin care trec multe dintre gazoductele sale către Europa.