Medicul Adriana Pistol este de părere că infectările se vor dubla în decursul săptămânii viitoare, ceea ce înseamnă o raportare zilnică de peste 50 de mii de cazuri. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a spus că sunt șanse mari ca un boom să fie în ziua de marți, pentru ca apoi să se stabilizeze infectările la un număr mai redus.
Atunci când a fost întrebată dacă este posibil ca săptămâna viitoare să avem o stagnare sau o dublare a numărului de infectări, Adriana Pistol a sunt șanse mari să assităm la o creștere, însă nu atât de accelerată.
„Din punctul de vedere al ratei de reproducere, pe care o primim zilnic de la OMS, pot spune ca astazi rata era de 1,18, a mai scazut. Acest lucru ne indică două lucruri: că încă vom avea creștere, dar nivelul creșterii nu este accelerat, este chiar mai scăzut decât săptămânile anterioare.
Deci încă vom avea o creștere, dar nu foarte mare. Așa încât putem vorbi de platou pe masura ce rata de reproducere se apropie de cifra 1”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, vineri seară, într-o conferință de presă.
Tot Adriana Pistol a mai declarat, atunci când a fost întrebată dacă urmează să ne lovim de mai mult de 50.000 de infectări, că este greul de răspuns momentan, însă există această posibilitate.
Până acum, în zilele de marți s-a întâlnit acest boom de cazuri, deoarece în weekend nu toate laboratoarele efectuează testări, în special cele PCR. Însă după aceea, la fel ca și săptămâna aceasta, au fost în jur de 40 de mii de cazuri după care s-a stabilizat la aproximativ 30 de mii de cazuri.
În ziua în care România a atins un nou record al cazurilor de Covid-19, Valeriu Gheorghiţă a dat câteva explicații clare cu privire la faptul că acest număr de infectări nu este cel real, iar asta datorită numărului mic de teste. Față de veridicitatea raportării altor state, România se caracterizează printr-un decalaj mare cu privire la numărul real al cazurilor și cel transmis de autorități.
„A crescut capacitatea de testare, într-adevăr, însă nu este comparabilă cu ce se întâmplă în celelalte ţări. Când creşti de la 60.000 – 70.000 de teste la peste 100.000 este un progres important, dar nu înseamnă că este suficient. Aşa cum a fost şi cu vaccinarea în octombrie, când crescusem rata de vaccinare la un număr mult mai confortabil care ne dădea perspectiva că vom recupera din deficitul pe care îl aveam (…).
Măsurile de sănătate publică au o fundamentare nu neapărat doar de expertiză medicală, ci se ia în calcul şi impactul social, economic, etc. Decalajul între numărul real de infectări şi ceea ce raportăm este mult mai mare în România faţă de alte ţări unde există o apropiere mai mare de realitate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la B1TV.
Specialistul mai spune că un număr de infectări mai apropiat de cel real, ar putea fi discutat atunci când numărul testărilor ar fi de șase ori mai mare față de cel actual.