31 iul. 2022 | 20:58

Mină descoperită într-o stațiune românească de la Marea Neagră! Scafandrii se chinuie să înlăture pericolul

News
Mină descoperită într-o stațiune românească de la Marea Neagră! Scafandrii se chinuie să înlăture pericolul
Mine ruseși și ucrainene, în derivă în largul Mării Negre

Mină descoperită într-o stațiune românească de la Marea Neagră!  Odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean, ambele părți s-au acuzat reciproc de mai multe încălcări. În aprilie, Rusia făcea schimb de acuzații cu Ucraina în legătură cu minele în derivă din Marea Neagră. Rusia acuza Ucraina că a amplasat sute de mine în apropierea coastei sale. Oficiali de la Kremlin declarau că unele plutesc în derivă în apele deschise ale Mării Negre și creează pericole pentru transportul maritim comercial. Acuzațiile veneau la o zi după ce Kievul declara că Moscova este responsabilă pentru amplasarea minelor. Astăzi, autoritățile române au anunțat descoperirea unor mine în raionul maritim Eforie, aceasta plutind în derivă. Conform autorităților, mina se află la o distanţă de 3,6 km în largul ţărmului românesc.

Mine ruseși și ucrainene, în derivă în largul Mării Negre

Marea Neagră este o rută majoră de transport maritim pentru cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de Bulgaria, România, Georgia și Turcia. Dar și de Ucraina și Rusia, care se află în război de când președintele Vladimir Putin și-a invadat vecinul din sud, la 24 februarie.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat în aprilie că Rusia amplasează mine navale în Marea Neagră ca „muniție în derivă necontrolată”. În opinia acestuia, Rusia transforma minele „într-o armă de facto de acțiune nediscriminatorie”.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării declara că, în perioada 24 februarie – 4 martie, rămășițele forțelor de dragare de mine ale marinei ucrainene au amplasat aproximativ 420 de mine de ancorare în mare, 370 în Marea Neagră și 50 în Marea Azov.

Mină descoperită într-o stațiune românească de la Marea Neagră!

În ultimele zile, echipe de scafandri militari turci și români au fost implicate în dezamorsarea minelor rătăcitee în jurul apelor lor. Ministerul turc al Apărării a declarat că nu a identificat încă sursa și numărul de mine în derivă. Oficialul mai spune că a fost în contact cu omologii ucraineni și ruși în legătură cu această problemă.

Tayfun Ozberk, un fost ofițer superior din cadrul marinei turcești, a declarat pentru Reuters că a fost dificil să determine informații fiabile despre minele care sunt folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina.

Astăzi, autopritățile maritime române au anunțat descoperirea unei mine, în raionul maritim Eforie, aceasta plutind în derivă. Conform autorităților, mina se află la o distanţă de 3,6 km în largul ţărmului românesc. Informația a fost confirmată de  Forțele Navale Române într-un comunicat emis astăzi:

„O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive. Execută astăzi 31 iulie, o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie. Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă.

Intervenția scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații. Imediat, conducerea Forțelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenție în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației și eliminarea pericolului din apele teritoriale românești.

Echipa Forțelor Navale și-a început misiunea in jurul orelor 19.30. Vom reveni cu detalii după finalizarea intervenției.”, se arată în comunicatul de presă transmis de Forțele Navale Române.

Conform unor date, în aprilie, cinci nave comerciale au fost lovite de proiectile. Dintre acestea, una a fost scufundată în largul coastelor Ucrainei. În urma incidentelor, doi marinari au fost uciși, spun oficialii din domeniul transportului maritim.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro