Alertă în Marea Neagră, acolo unde navigatorii sunt avertizați în legătură cu pericolul apariției unor mine în zona de nord – vest. Acestea ar proveni de pe coasta Odesei și plutesc în derivă pe Marea Neagră.
Oficialii Direcției Hidrografice Maritime au lansat un avertisment în legătură cu pericolul pe care îl prezintă apariția minelor în calea navelor care tranzitează zona de nord-vest a Mării Negre. Un avertisment asemănător a venit și din partea autorităților Bulgare. Dispozitivele explozive au plutit în derivă de la orașul port Odesa și au ajuns pe țărmul bulgar.
„Dispozitivele explozive au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, au transmis autoritățile de la Sofia.
Totodată, autoritățile române solicită celor care descoperă astfel de dispozitive să sesizeze de urgență situația la autoritățile competente. Minele, care plutesc în derivă, ar fi fost surprinse de o furtună din sistemul defensiv instalat în apropierea orașului Odesa.
„Pericol de mine în zona de nord – vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel. 0040.241.651.040”, se arată în avertismentul semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu.
Unii specialiști sunt de părere că minele au fost montate în dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pe plaje. Acestea au fost plasate pentru a împiedica debarcarea trupelor rusești în acest oraș. Minele de la Odesa au fost aduse de o furtună și plutesc în Marea Neagră, lucru care pune în pericol și stârnește îngrijorare, întrucât celelalte ambarcațiuni sunt puse în pericol.
Experții de la Academia Navală Militară din Varna au declarat că minele ar putea intra în apele bulgare în aproximativ 10 zile. Dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, acestea plutesc în derivă, la suprafața apei. Serviciul de Informații al Bulgariei a anunțat că autoritățile iau toate măsurile necesare de precauție.
„Granița maritimă a Bulgariei va fi monitorizată în mod constant, la fel și toate cursurile navelor din Marea Neagră”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
„Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, se menţionează în comunicatul oficialilor de la Sofia.
Agențiile Ministerului Apărării și guvernatorii regionali evaluează eventualele situații în care ar putea fi necesare eforturi suplimentare pentru securitate.