Moartea fulgerătoare a marelui actor Ion Caramitru i-a lăsat fără cuvinte pe români. Cunoscuta dispută dintre Mihai Călin și regretatul actor continuă și după trecerea în neființă a maestrului. Care este adevărul din spatele procesului dintre cei doi.
Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani, lăsând o țară întreagă îndoliată. Regretatul actor avea un proces lung și anevoios cu Mihai Călin, colegul său de breaslă.
Cei doi actori au avut diverse dispute de-a lungul anilor, deoarece vedeta de televiziune nu era de acord cu felul în care Ion Caramitru administra activitatea Teatrului Național din București.
Mihai Călin, în calitate de unul dintre liderii Sindicatului Actorilor din TNB, a trimis, în 2019, un memoriu la Ministerul Culturii pe tema conducerii exercitate de Ion Caramitru.
Odată cu moartea regretatului „Socrate” din Liceenii, procesul cu Mihai Călin își derulează apelul, însă, există o mare probabilitate ca acesta să se închidă. Actorul nu a vrut să comenteze moartea regretatului Ion Caramitru.
„Acest proces îşi derulează în aceste zile apelul. Aşa s-a nimerit. Nu e un proces intentat de mine, ci e unul în care am fost dat în judecată şi pe care l-am câştigat în primă instanţă. Însă legea prevede că poate exista şi apel la prima decizie a instanţei, care o poate confirma sau nu pe cea dintâi. Nu doresc să fac niciun comentariu despre persoana care a decedat!, a declarat Mihai Călin, exclusiv pentru impact.ro.
În 2019, Mihai Călin i-a trimis celui mai bun prieten al lui Toma Caragiu şi o scrisoare deschisă, acuzându-l pe Ion Caramitru de lipsă de profesionalism și de faptul că ar profita din plin de funcția de conducere pe care o ocupă în cadrul TNB.
„Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dumneavoastră (10% din încasări).
Asta în timp ce spectacole precum „Vizita”, „Regele Lear”, „Livada de vișini”, „No man’s land”, „Romeo și Julieta” sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800.000 – 900.000 de RON la fiecare,” scria actorul Mihai Călin în scrisoarea deschisă pe care a redactat-o în 2019.