Personajul de desene animate Mickey Mouse a fost interzis în România, în anul 1935, de liderii politici aflați la conducerea Guvernului Tătărescu. Nu se știe care a fost substratul real al acestei decizii, însă motivul oficial a stârnit multe controverse. Ce a deranjat la caracterul animat.
Mickey Mouse a fost interzis în anul 1935 de către Guvernul Tătărescu. Motivul oficial pentru care a fost luată această decizie a fost reprezentat de faptul că șoarecele uriaș care apare pe ecrane ar putea să sperie copiii, în loc să-i amuze și să-i facă să se simtă bine, idee care se promova la vremea respectivă.
Dedesubturile politice reale ale acestei decizii nu sunt cunoscute publicului larg. Cert este că, mai târziu, și Ana Pauker s-a împotrivit personajului Mickey Mouse, creionat în anul 1928 de Walt Disney și Ub Iwerks, pe care îl privea drept instrument de propagandă americană.
Te-ar putea interesa și: Mickey Mouse se întoarce: unde și când vom putea vedea noua animație
Atitudinea respingătoare (strict) față de personajul Mickey Mouse s-a schimbat în anul 1962, odată cu preluarea conducerii în România de către Gheorghiu-Dej. Liderul comunist Nicolae Ceaușescu a continuat tradiția, el fotografiindu-se alături de o mascotă în una dintre vizitele sale în Statele Unite.
În spațiul public circulă numeroase teorii privind restricționarea personajului Mickey Mouse în România, în perioada anului 1935. Unii spun că la Disney Animation Studios lucrau animatori plini de răutate, care au făcut tot posilul să includă mascota în zeci de filme, pentru a urmări interese ascunse.
De la Frozen la Aladdin și chiar și până la primul lungmetraj, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, imaginea lui Mickey Mouse a fost introdusă pe furiș în filmele de animație din studio, spun utilizatorii online.
Te-ar putea interesa și: Mickey Mouse devine personaj de groază la mai puțin de 24 de ore de când a ajuns bun public. Cum arată trailerul filmului horror Mickey’s Mouse Trap
Oricum ar fi, știm că Mickey Mouse a devenit o figură politică importantă încă din primul său deceniu de existență, când Liga Națiunilor i-a oferit lui Walt Disney o medalie de aur doar pentru că nu au putut să i-o ofere șoarecelui însuși, pe care l-au numit un „simbol internațional al bunăvoinței”.
Ei bine, dacă aceasta era teoria liderilor politici de la vremea respectivă, ea nu era susținută de către intelectuali. Un istoric american a susținut, în anul 1941, că existența personajului Mickey Mouse dovedește că țara trăiește într-un „vid intelectual și moral”.