Meteo: cod galben de furtuni. Ce se întâmplă cu vremea din România

ANM a emis o avertizare de tip Cod galben de furtuni

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben pentru furtuni. Acestea vor avea loc în cea mai mare parte a teritoriului, de miercuri, de la ora 08:00, și se vor manifesta până joi, 21 mai, ora 18:00, potrivit experților de la Agenția Națională de Meteorologie.

ANM a emis o avertizare de tip Cod galben de furtuni

În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei avertizarea cod galben de furtuni se va manifesta pri mai multe perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se care vor veni cu frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60…70 km/h, grindină și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități apă ce vor depăși 25…30 l/mp și local 40…60 l/mp, cu precădere în Oltenia și în zona Carpaților Meridionali.

De altfel, este valabilă și o avertizare meteorologică emisă pe data de 19 mai, care se va încheia tot pe data de 21 mai, la ora 21:00.

ANM a emis o avertizare de tip Cod galben de furtuni
ANM a emis o avertizare de tip Cod galben de furtuni

Meteorologii avertizează că pot avea loc și căderi de grindină

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 30…35 l/mp.

Meteorologii spun că în ultima săptămână din luna mai mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestui interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI