Deși suntem în primăvară, meteorologii anunță o schimbare drastică a vremii în vestul și centrul Europei. Conform datelor meteo, se pare că un nou val de frig se va abate asupra bătrânului continent, existând posiblitatea precipitațiilor și chiar a ninsorilor. Conform ANM, s-ar putea ca acest noul val de frig să se abată și asupra României în zilele următoare.
În mare parte din Franța sunt așteptate ninsori slabe spre sfârșitul săptămânii, iar joi temperaturile vor scădea brusc. Departamentele nordice Nord și Pas-de-Calais au fost plasate în alertă portocalie, anunță o nouă prognoză meteo pentru vestul și centrul Europei. Potrivit Météo France, serviciul public de meteorologie, sunt prognozate ninsori slabe în zone din nordul, centrul și estul țării.
Săptămâna aceasta, modelul general al vremii din Europa a trecut la o circulație nordică progresivă. O puternică zonă înaltă s-a format deasupra regiunii atlantice și arctice, permițând formarea unui curent adânc în partea sa estică, care se îndreaptă spre Europa. Acesta eliberează o mulțime de aer rece, care nu este deloc binevenit în sezonul de primăvară.
Cu toate acestea, întărirea în continuare a depresiunii va intensifica, de asemenea, vremea rece, astfel încât temperaturile vor fi mult mai scăzute în zilele următoare. Aproape de aproximativ 15 °C sub normalul perioadei, în cele mai scăzute niveluri, începând de vineri, 1 aprilie, până în weekend.
Prognoza meteo anunță ninsori în unele părți din vestul și centrul Europei, unde se va întâlni interacțiunea masei de aer umed din sud cu aerul mult mai rece din nord. Se prognozează ninsori acumulate din estul Franței, prin Benelux, până în sudul și centrul Germaniei, în Cehia, sudul Poloniei și nordul Ucrainei, precum și în unele părți din nordul Balcanilor și chiar în Alpi.
Zilele vor fi mult mai reci decât media de joi până luni, în special în vestul și centrul Europei. Acolo unde cerul va fi senin, ar putea urma dimineți foarte reci, cu posibile înghețuri, în special în weekend și luni dimineața. Acest lucru ar putea fi vulnerabil pentru pomii fructiferi înfloriți și pentru agricultura timpurie în multe zone.
Începând de joi, modelul meteo care se stabilește deasupra Europei duce la o pătrundere mai degrabă ca la carte a vânturilor reci de nord spre continentul european. Înălțimile superioare s-au format treptat peste Atlanticul de Nord în această săptămână și se extind acum spre nord, deasupra Groenlandei, spun meteorologii.
Acest lucru permite frigului să se întoarcă spre sud pe partea sa estică, ceea ce duce la dezvoltarea unei mari depresiuni de suprafață deasupra Europei centrale și a Mediteranei.
Precipitațiile se vor dezvolta, sub formă de ploi în sudul și estul Alpilor de joi la prânz până vineri dimineața. Dar ploaia se va transforma în zăpadă în partea de nord a Alpilor, pe măsură ce frigul avansează spre sud.
Deși ninsorile nu ar trebui să fie deosebit de abundente, sunt prognozate acumulări de zăpadă în urma depresiunii de suprafață în estul Franței, Benelux și Germania. De asemenea, mai departe spre est, în partea de Cehia până în sudul Poloniei, de-a lungul frontului rece care se deplasează spre sud până vineri seara, conform site-ului Severe Weather.com.
Poziția sistemului de înaltă presiune de suprafață s-a extins în Atlantic, în vestul și, de asemenea, în nordul Europei, permițând nord-nord-estului să tragă o masă de aer rece neobișnuit de rece pentru acest anotimp mult mai la sud, în Europa Centrală și în Marea Mediterană. Acest lucru ajută ciclonul mare de suprafață să se mențină și în weekend, mai arată prognoza meteo pentru Europa din aceste zile.
Precipitațiile vor fi pe alocuri destul de abundente și, de asemenea, excesive din cauza vântului umed dinspre vest-sud-vest. Când se întâmplă acest lucru, partea vestică a Apeninilor de-a lungul peninsulei italiene și de-a lungul lanțului muntos Dynaric din vestul Balcanilor primește precipitații orografice puternice.
Acestea vor fi persistente timp de aproximativ 72 de ore. La nivel local, 200-500 mm de ploaie pare destul de rezonabil până duminică dimineața de-a lungul țărilor din vestul Balcanilor.
În urmă cu aproximativ 14 zile, cantități mari de praf saharian s-au răspândit în sud-vestul Europei, transformând cerul și zăpada într-un peisaj apocaliptic, asemănător deșertului.
Modelul meteo din această săptămână este pregătit să aducă un alt nor de praf, potențial uriaș, peste Mediterana, în Europa Centrală, înainte ca următorul sistem frontal profund, cu multe ploi, să sosească dinspre nord.
Particulele mari de particule de praf care se adună deasupra deșerturilor din Algeria se vor ridica mult spre nord peste cea mai mare parte a jumătății sudice a Europei de marți până joi.
Norul de praf saharian se va deplasa de-a lungul intensificării vânturilor de nivel înalt din sud-vest, între depresiunea nordică și blocajul persistent de la sud.
Citește și: România, lovită de o furtună sahariană. Ce se întâmplă, în aceste momente, în țară
Modelul general al vremii care se stabilește în Europa indică o înălțime geopotențială mai mică în vest și o presiune ridicată în estul și sudul continentului european, conform noilor date meteo. Fenomenul ar putea ajunge și în România, spune ANM într-un comunicat emis ieri, pe 30 martie.
„Acest praf saharian, a ajuns din Africa, într-adevăr, în mare parte din Europa, inclusiv în țară. Vom mai avea praf saharian și la noapte, mâine, după care se va schimba circulația.
Va ajunge și în restul țării.”, a declarat Silvia Barbu, director Meteorologie Timiș.
Meteorologii anunță și o schimbare a direcției vântului în aceste zile. Această schimbare a vânturilor este cauzată de dispariția zonei înalte din Marea Mediterană, astfel încât vânturile puternice de nivel superior din sud-vest vor persista din nordul Africii spre sud-estul Europei timp de câteva zile, fiind favorabile pentru menținerea advecției din deșertul Saharei.
Sunt prognozate ploi probabile de 60-120 mm pentru o parte din Apenini până sâmbătă, similare în părți din vestul Sloveniei și nord-vestul Croației. Chiar mai multe ploi, posibil 200-300 mm, par a fi posibile mai la sud, unde se dezvoltă maximul tipic de precipitații, de exemplu în Muntenegru.