Meteo ANM. Cod galben de vijelii în România. Zonele unde va fi prăpăd

Meteo ANM. Cod galben de vijelii în România. Zonele unde va fi prăpăd
Meteo ANM. Cod galben de vijelii in Romania. Zonele unde va fi prapad

După 3 zile de căldură caniculară, experții ANM au emis un cod galben de vijelii și ploi în România. Vremea pare a fi instabilă la sfârșitul lunii mai, motiv pentru care există multe schimbări atmosferice, de la o zi la alta. Care sunt regiunile unde precipitațiile vor face prăpăd.

Cod galben de vijelii și ploi în România

Prognoza meteo se dă peste cap. Specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au emis un cod galben de vijelii pentru șase județe ale României. Codul este valabil în ziua de joi, 26 mai, între orele 13.00 și 20.00.

În Dobrogea și în Muntenia sunt semnalate fenomene meteorologice extreme. Ne confruntăm cu o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce va suflat cu o intensitate de 55 – 75 km/h), ploi torențiale și, pe alocuri, grindină.

Pare să fi venit toamna în șase județe ale României, unde cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi izolat 30 l/mp. Este vorba despre zonele din sud-estul țării, mai exact Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

În Bucureşti, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice şi averse. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade Celsius.

Miercuri seară, 25 mai, furtuna de cod portocaliu a făcut ravagii în Timişoara şi în mai multe zone din judeţ. A plouat cu grindină de dimensiuni medii si mari, iar vantul a suflat cu până la 80 km/h.

Zeci de copaci au fost doborâţi pe carosabil de vijelie, iar multe străzi au fost inundate. Mai multe localitaţi au rămas în beznă din cauza furtunii.

Când vin temperaturile de vară în România?

„Primăvara se întoarce de la mijlocul săptămânii. De miercuri, o să observăm creșterea valorilor de temperaturi, de la o zi la alta. Miercuri, vor fi 17-18 grade în partea de sud-est a țării, pentru ca joi, vineri și sâmbătă să vorbim chiar de 23-24 de grade.

Până atunci, vorbim despre o vreme deosebit de rece, pentru că următoarele două dimineți vor fi caracterizate preponderent de temperaturi negative, în special în zonele nordice, vestice, centrale ale țării.

Până marți, vorbim și de o informare meteorologică ce vizează o vreme rece în toată țara. Sunt și două avertizări meteorologice de cod galben, valabile până luni seară, la ora 21.00. Vorbim pentru zona de munte de ninsori”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.