Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie indică prognoza pentru perioada cuprinsă între 17 și 23 mai. Conform detaliilor oferite de aceștia, vom avea parte de vijelii și furtuni aproape pe tot teritoriul României.
După temperaturi mari iată că vremea vine cu o surpriză care să răcorească tot teritoriul! În săptămâna precedentă ne-am bucurat extrem de tare de vremea frumoasă și caldă în mai toate zonele României. Ploile de scurtă durată și-au făcut, însă, apariția destul de des în Capitală, lucru care se va întâmpla în toată țara în perioada cuprinsă între 17 și 23 mai.
Specialiștii din cadrul Administrației Naționale a României au transmis avertizări de inundații pentru mai multe cursuri de apă, râurile din vest, nord și centru fiind cele care se află în pericol de a depăși volumul obișnuit din cauza precipitațiilor care vor fi abundente:
„În Capitală este posibil să vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată. Dacă ieri am înregistrat 27 de grade Celsius, astăzi nu înregistrăm decât 21 de grade în București. Cel mai cald este în Moldova, 24 de grade la Iași”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM, la Digi 24.
Zonele afectate de averse vor fi cele din nor, nord-vest și regiunile montane și subontane unde se vor înregistra cantități însemnate de precipitații care vor putea ajunge și la 15-20 de litri pe metru pătrat sau chiar 30-35 de litri pe metru pătrat în situațiile izolate:
„Și pe litoral, câteva reprize de ploaie, dar nu la cote comparabile cu cele din partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor caracteriza practic toată săptămâna viitoare.
Discutăm de cantități de precipitații ce pot depăși, în special în partea de nord-vest, nord, precum și în zonele de munte și submontane, 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 30-35 de litri pe metru pătrat. Dar intensificările de vânt vor fi susținute în zonele înalte”, a mai detaliat specialistul.
Zona ferită de ploi în săptămâna cuprinsă între 17 și 23 mai va fi una influențată și de presiunea scăzută – zona Dobrogei: „Se pare că mai ferită de precipitații va fi zona de sud-est a țării, în special Dobrogea, iar în rest vor fi ploi, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, izolat căderi de grindină.”
„Sigur că primăvara e sezonul de tranziţie, dar până când vom putea vorbi de instalarea sezonului cald vom mai avea discuţii în ceea ce priveşte aceste circulaţii rapide şi alternanţe semnificative. Sigur este însă că, deja iată vremea caldă se simte şi la nivelul ţării noastre, cu temperaturi de 20-22 de grade Celsius, după care aceste treceri către 14-15 grade.
Cu siguranţă, a doua parte a lunii aprilie şi luna mai vor aduce, din nou, acest element în atenţia noastră, pentru că acest lucru s-a tot întâmplat în ultimii ani şi nici anul 2021 nu va putea face excepţie. 2020 este al doilea cel mai călduros an şi în ţara noastră, iar 2019 a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. Iar la nivel mondial, ultimii trei ani sunt cei mai călduroşi din istorie”
Elena Mateescu, director ANM (Sursa: interviu dcnews.ro)