Metalul mai scump decât aurul în care am putea investi. De ce este special şi de ce a ajuns să coste aşa mult
Toată lumea știe că aurul este unul din metalele cele mai prețioase și tranzacționate pe bursele internaționale. Dar, conform datelor din piață, toată lumea vorbește astăzi despre metalul mai scump decât aurul în care am putea investi. Citește și afă de ce este special şi de ce a ajuns să coste aşa mult.
Paladiul, metalul mai scump decât aurul în care am putea investi
Deși aurul a avut o creștere imporetantă pe burse, prețul paladiului a crescut brusc după invazia Ucrainei de către Rusia, cel mai mare exportator al metalului, dar s-a stabilizat în continuare, pe parcursul anului 2022, în condițiile în care lipsa cipurilor și impulsul pentru vehiculele electrice au scăzut cererea de automobile.
Vezi și: Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record
În ceea ce privește oferta, odată cu depășirea inundațiilor și a condițiilor meteorologice, analiștii sugereau că este posibil un surplus de paladiu în 2023, așa cum previzionau și cei de la Bloomberg în 2019, ceea ce s-a și întâmplat. Anul 2023 a dus un context de recesiune sau de economii foarte stagnante, punând băncile centrale în dificultate în menținerea politicilor restrictive pentru a domoli inflația.
Dar, având în vedere că inflația depășește deja în mod constant ratele de creștere, se poate spune că recesiunile sunt deja aici, chiar dacă economiștii nu au căzut încă de acord asupra momentului în care va începe recesiunea sau asupra duratei acesteia, cei mai mulți dintre ei au preziz o probabilitate de creștere la prețul aurului în perioadele de recesiune, chiar dacă nu era garantată. În raport cu aceste aspecte, bursele au resimțit o creștere a prețului la paladiul, de altfel, ajungând metalul mai scump decât aurul în care am putea investi.
Ce este paladiul?
Paladiul face parte din ceea ce se numește grupul de metale de platină: platină, paladiu, rodiu, ruteniu, iridiu și osmiu. Paladiul a fost descoperit abia în 1 803 și este un metal relativ rar de culoare argintie, care este cu aproximativ 15% mai dens decât argintul. Zăcămintele de minereu de paladiu sunt foarte rare, doar câteva mine din întreaga lume conținând paladiu, inclusiv în Africa de Sud, Statele Unite, Canada și Rusia. Rusia produce aproximativ 40% din oferta mondială de paladiu, iar Africa de Sud contribuie cu încă 40%.
Vezi și: Câți lei a ajuns să coste un gram de aur. Un nou record pentru prețul aurului în România
Paladiul are numeroase utilizări industriale, cel mai important fiind în convertizoarele catalitice pentru automobile. Dar este folosit și în electronică, în bijuterii și în aplicații dentare. Din cauza creșterii extraordinare a prețului paladiului între 2018 și 2022, acesta a primit mult interes și atenție din partea oamenilor care altfel s-ar gândi doar la cumpărarea de aur sau argint, Cum se compară paladiul cu aurul?
Aurul este semnificativ mai dens decât paladiul și a fost folosit de consumatori și a fost de încredere pentru investitori timp de mii de ani înainte ca paladiul să fie descoperit Pentru o mare parte din acest timp, aurul a fost, de asemenea, mult mai valoros decât paladiul. Dar lucrurile s-au schimbat. Gândindu-ne la investiții în paladiu vs. aur, aurul nici măcar nu era luat în considerare. Dar schimbarea condițiilor de piață a dus la creșterea prețului paladiului începând cu 2018.
În decembrie 201 8, prețul paladiului a depășit prețul aurului și a continuat să crească. Până în 2020, prețul paladiului a depășit 2.000 de dolari pe uncie și a crescut la peste 2.500 de dolari pe uncie. Paladiul a atins un vârf în martie 2022, la peste 3.400 de dolari pe uncie, un preț pe care aurul nu l-a atins încă. Dar, de atunci, prețul paladiului a rămas de aproximativ 1.000 de dolari pe uncie.
Citește despre: Cât costă un gram de aur în România, după izbucnirea războiului. Prețul a crescut iar azi, 13 aprilie
Nu este rău, dar, având în vedere că prețul aurului este astăzi mai mult decât dublu față de cel al paladiului, aurul primește din nou toată atenția. După invazia Rusiei în Ucraina, temerile legate de impactul sancțiunilor rusești asupra ofertei de paladiu au făcut ca mulți să se teamă că rezervele de paladiu se vor reduce.
Acest lucru a contribuit la împingerea prețului paladiului la niveluri record. Totuși, aceste temeri nu s-au materializat niciodată, astfel că, în consecință, prețul paladiului a revenit la niveluri mai normale. Acest lucru evidențiază unul dintre motivele pentru care paladiul a fost adesea la marginea investițiilor în metale prețioase.
Aurul poate fi o alegere bună pentru acei oameni care doresc o valoare și o creștere constantă în timp, dar care doresc și stabilitate. Paladiul a cunoscut o creștere extraordinară, dar a cunoscut și scăderi extraordinare de preț. Din punct de vedere istoric, paladiul a fost mai puțin valoros atât decât aurul, cât și decât platina, iar tendințele viitoare în utilizarea industrială a paladiului ar putea menține prețul acestuia sub cel al aurului pentru o bună perioadă de timp.
Ce determină prețul paladiului, metalul mai scump decât aurul în care am putea investi ?
Factorul principal care determină prețul paladiului este utilizarea acestuia în convertizoarele catalitice pentru automobile. Având în vedere standardele din ce în ce mai stricte privind emisiile auto, convertoarele catalitice trebuie să devină din ce în ce mai eficiente. Ani de zile, platina a fost metalul dominant utilizat în convertizoarele catalitice, dar era scump, la fel de scump sau mai scump decât aurul, paladiul era comparativ mai ieftin, astfel încât multe companii au început să treacă la paladiu în convertizoarele catalitice în locul platinei.
Dar această cerere crescută de paladiu a contribuit la creșterea prețului, paladiul devenind mult mai scump decât platina și chiar mai scump decât aurul. Deoarece poate dura ani de zile pentru ca liniile de aprovizionare ale producătorilor de automobile să treacă de la paladiu la platină și viceversa, majoritatea companiilor au rămas la paladiu în ciuda prețului ridicat. Această decizie pare să fi fost justificată, deoarece prețurile paladiului au scăzut semnificativ de atunci, iar acum sunt aproximativ egale cu cele ale platinei.
Pe măsură ce economia continuă să încetinească și vânzările de mașini noi scad, cererea de paladiu ar putea scădea. Împreună cu lipsa unor șocuri de aprovizionare din partea Rusiei și a Africii de Sud, nu pare să se întâmple nimic în prezent care să stimuleze prețul paladiului. Dar, așa cum am mai văzut, totul s-ar putea schimba într-o clipă.
Vezi date despre: Ce cumpără românii de teama războiului din Ucraina. Specialiștii dau un avertisment clar
Evenimentele din Rusia sau din Africa de Sud ar putea stoarce oferta mondială, ceea ce ar putea face ca prețul paladiului să crească din nou. Având în vedere istoricul anterior al prețului paladiului, care a inclus cel puțin două cazuri de creșteri masive ale prețului, un alt salt al prețului paladiului nu poate fi exclus.
Paladiu vs. aur: Care este cel mai bun pentru dumneavoastră?
Totuși, chiar și atunci când prețul aurului crește, acesta nu este la fel de volatil ca paladiul. Creșterile sale sunt mai măsurate și mai constante și tinde să crească pentru perioade mai lungi de timp.
Prețul paladiului, pe de altă parte, poate fi determinat de cererea speculativă din partea investitorilor și a utilizatorilor industriali, unele companii stocând cantități uriașe de paladiu pentru a încerca să se protejeze împotriva creșterilor viitoare de preț. Așadar, când vine vorba de a decide între paladiu și aur, va trebui să vă gândiți puțin.
- Avantajele paladiului: Potențial semnificativ de creștere – paladiul a avut câteva creșteri majore în trecut, cu o creștere semnificativă într-un timp scurt;
- Dezavantajele paladiului: Volatilitatea ridicată a prețului – oscilațiile majore ale prețului fac din paladiu o investiție potențial riscantă.
Lipsa de corelație a prețurilor, în timp ce aurul și argintul se mișcă adesea în sus sau în jos în tandem, cererea industrială a paladiului înseamnă că acesta nu va crește neapărat în timpul unei piețe de creștere a aurului și argintului.
Puține produse disponibile, volatilitatea prețului și cererea scăzută de investiții înseamnă că există relativ puține opțiuni de paladiu disponibile pentru persoanele fizice care doresc să cumpere monede sau lingouri de paladiu.
Care sunt avantajele aurului
Conform analiștilor, piețele de aur funcționând 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cumpărarea și vânzarea de aur se poate face foarte rapid. Creștere a prețului pe termen lung – prețul aurului a crescut cu aproape 6.000% din 1971. Un alt avantaj, ar fi acoperirea împotriva inflației, deoarece aurul tinde să își mențină valoarea împotriva inflației, mai ales că dolarul american a pierdut 87% din valoarea sa din 1971.
Află și: Cele mai sigure variante pentru banii tăi
Care sunt dezavantajele aurului
Pe de altă parte, aurul are și dezvantaje, iar unul ar fi taxele de depozitare, deoarece cumpărarea unor cantități mari de aur înseamnă că va trebui să îl păstrați în siguranță, ceea ce poate genera taxe de depozitare la casetele de valori sau la depozitele de lingouri.
Un alt dezvantaj, riscul contrafacerilor, vorbește, de fapt, dspre riscul de a cumpăra monede sau lingouri de aur contrafăcute înseamnă că veți dori să lucrați cu parteneri de încredere pentru a vă asigura că cumpărați aur adevărat.
Concluzie
Deși analiștii prevesteau că piața globală de paladiu va deveni deficitară datorită unei reveniri a industriei auto, a unor controale mai stricte ale poluării și a unei restrângeri neașteptate a ofertei, în 2023 paladiul a ajuns metalul mai scump decât aurul în care am putea investi, deși era anunțată și o perspectivă diferită pentru aur, care a suferit puține schimbări în acest an, în comparație cu un salt de 15% al paladiului.