27 oct. 2023 | 15:15

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record

Diverse
Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record
Piețele financiare se pregătesc pentru volatilitate

Una din cele mai rentabile investiții, și fără prea mare risc, dacă întrebi care ar fi aceasta, toată lumea îți va spune un singur cuvânt, aur. Dacă ești în căutare de asemenea investiții, este important să știi cât a ajuns să coste gramul de aur la final de octombrie 2023, iar preţul este unul record.

De ce aurul este cea mai bună investiție financiară

Aurul este respectat în întreaga lume pentru valoarea și istoria sa bogată, care a fost recunoscută de culturi de mii de ani.

Află despre: Războiul din Israel, periculos pentru economia României. Cât a ajuns să coste un gram de aur după startul conflictului

Monedele care conțineau aur au apărut în jurul anului 650 î.Hr., iar primele monede din aur pur au fost bătute în timpul domniei regelui Croesus din Lidia, aproximativ 100 de ani mai târziu.

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record

Societățile și economiile mondiale au acordat valoare aurului.

De-a lungul secolelor, oamenii au continuat să dețină aur din diverse motive. Societățile, iar acum economiile, au acordat valoare aurului.

Este metalul la care ne întoarcem atunci când alte forme de monedă nu funcționează, ceea ce înseamnă că are întotdeauna o anumită valoare ca asigurare împotriva vremurilor grele.

Află despre: Cât costă gramul de aur de 14 karate şi de 18 karate în 2023. Lista cu prețurile actualizate

Există multe motive pentru a lua în considerare adăugarea de dețineri de aur în portofoliul de investiții. Metalul prețios are o istorie de menținere a valorii sale, ceea ce face din aur o protecție utilă împotriva inflației.

Prețul aurului tinde să crească atunci când dolarul american are performanțe scăzute sau în perioadele de incertitudine economică și politică.

În cele din urmă, aurul poate oferi un nivel important de diversificare a portofoliului dvs., deoarece prețurile aurului au demonstrat în mod istoric o corelație negativă cu alte clase de active.

Ce determină prețul aurului?

Prețul aurului poate fi volatil pe termen scurt, dar metalul și-a menținut valoarea pe termen lung. În general, mișcările prețului aurului depind de ofertă, de cerere și de comportamentul investitorilor.

Deoarece metalul este adesea folosit pentru a se proteja împotriva inflației, ritmul inflației, și așteptările pieței cu privire la nivelurile viitoare ale inflației, pot avea un impact asupra prețului aurului.

În plus, deteriorarea condițiilor economice poate susține prețul aurului, deoarece metalul este văzut ca o investiție relativ sigură în vremuri dificile.

Cum pot investi în aur?

Există numeroase instrumente pentru a adăuga o expunere investițională la aur. Este posibil să dețineți metalul fizic sub forme precum lingouri, monede sau bijuterii, deși stocarea și asigurarea activelor fizice din aur pot fi costisitoare.

Citește despre: Cât costă gramul de aur în Turcia. Este mai avantajos să cumperi bijuterii din această țară

Alte posibilități includ investiția într-un fond tranzacționat la bursă de aur sau cumpărarea de acțiuni în companii miniere care se ocupă cu extracția și producția de metal prețios.

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record

Aurul ar trebui să fie o parte importantă a unui portofoliu de investiții diversificat

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023

Deși analiștii spun că prețul este unul record, la nivel mondial cotația aurului a scăzut cu peste 11% de la maximul atins în luna mai, de peste 2.000 de dolari pe uncie, în condițiile în care perspectivele de creștere au împins randamentele obligațiunilor pe termen lung la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, spune o analiză recentă a Capex.

Având în vedere că luna octombrie este cea mai proastă lună a anului din punct de vedere istoric, va scădea cursul aurului în următoarele zile și săptămâni până la un minim anual?

Vezi și: Ce înseamnă aur în vis. Semnificația ascunsă a acestui metal prețios

Experții sunt de părere că rata de cotație a aurului nu va scădea în perioada următoare. Pe marile burse de tranzacțioanre, prețul aurului a pierdut 3,6% în al treilea trimestru

”Acest scenariu pare puțin probabil să se schimbe până la sfârșitul anului, potrivit celor mai recente previziuni privind prețul aurului în trimestrul al patrulea, realizate de marile bănci și de analiștii din industrie.”, mai arată analiza citată.

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record

Analiză cotații aur 2023 (Sursa: CAPEX.com WebTrader)

Cu un randament mediu de -0,51%, luna octombrie a fost, din punct de vedere istoric, cea mai negativă lună a anului. Aceasta a închis în scădere în 55,6% din cazuri, cu randamente negative medii de -3,5%, comparativ cu câștiguri pozitive medii de 3,2%.

În condițiile în care sentimentul este negativ pentru aur, în timp ce acesta rămâne relativ ridicat în intervalul său de 4 ani, cele mai recente previziuni privind prețul aurului indică o continuare a scăderii la începutul trimestrului.

Află date despre: Câți bani costă un gram de aur de 14 carate. Suma ireală la care a ajuns în acest moment

Pe piața românească preţul este unul record

Dacă la nivel macro prețul are un trend în scădere, analiștii din piața locală vorbesc de faptul că preţul este unul record, air conform cotației BNR, a ajuns la un record de aproape 300 de lei, ca efect al creșterilor menționate anterior.

Conform datelor publicate de instituția bancară, astăzi valoarea de vânzare a aurului a ajuns la 300.3958 lei, cu o variație negativă de 0,2642%, dar recordul a fost înregistrat cu o zi în urmă, pe 26 octombrie, când valoarea a fost de 301.1915 și cu o variție pozitivă de 1%.

Gramul de aur ar putea scade sau nu în 2024?

Pe termen lung, întrebarea este dacă acest model este o consolidare care va fi rezolvată și continuarea tendinței istorice de creștere sau este o distribuție care va fi rezolvată cu o vânzare de sub 1.800 de dolari spre nivelurile de 1500 de dolari.

Perspectiva pe termen mediu arată că aurul se tranzacționează în cadrul unui canal bearish, iar impulsul s-a accelerat în jos. Presupunând că 1950 este maximul cu un ATR de 180 dolari pe 16 trimestre, acest lucru sugerează un interval de 1.770 dolari – 1.950 dolari, mai spun cei de la Capex.

”Prețul aurului ar putea să se estompeze în raliuri spre suportul de 1.800 de dolari de lângă actualul minim din 2023, unde preluarea profiturilor ar putea declanșa un raliu de recuperare.

Cu toate acestea, cu o sezonalitate ascendentă care se îndreaptă spre sfârșitul anului, comercianții ar putea lua în considerare scufundări peste 1.730 dolari pentru o anumită revenire la medie spre 1900 dolari, sau cel mult 1950 dolari.”

Cât a ajuns să coste gramul de aur, la final de octombrie 2023. Preţul este unul record

Previziuni pentru aur Q4 2023 (Sursa: CAPEX.com WebTrader)

Cu toate acestea, violențele din Israel, care au izbucnit la 7 octombrie, determină o mișcare către activele sigure, investitorii urmărind îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a evalua riscul geopolitic pentru piețe.

Vezi și: Cât a ajuns să coste un gram de aur la început de aprilie. Cât s-a scumpit în luna martie

Metalul prețios a câștigat până la 1,2% luni, în timp ce piețele financiare se pregătesc pentru volatilitatea provocată de atacul militanților din Gaza.

Concluzia

Aurul ar trebui să fie o parte importantă a unui portofoliu de investiții diversificat, deoarece prețul său crește ca răspuns la evenimentele care determină scăderea valorii investițiilor pe hârtie, cum ar fi acțiunile și obligațiunile.

Deși prețul ăentru gramul de aur poate fi volatil pe termen scurt, acesta și-a menținut întotdeauna valoarea pe termen lung. De-a lungul anilor, aurul a servit drept protecție împotriva inflației și a erodării monedelor majore, fiind astfel o investiție care merită luată în considerare.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Criză de locuințe în București. Cât ar putea crește prețurile
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Vești uimitoare de la ANM. Vara revine în România
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Când trecem la cărțile de identitate electronice? 5,5 milioane de români trebuie să schimbe buletinul
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se oferă RECOMPENSĂ pe CAPUL lui TRUMP. Planul secret, descoperit într-o SCRISOARE
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro