Câți lei a ajuns să coste un gram de aur. Un nou record pentru prețul aurului în România

Prețul aurului a explodat

Aurul își continuă trendul ascendent! Banca Națională a României a cotat miercuri metalul prețios la 267,2225 lei pentru un gram, faţă de cotația de marți, când un gram de aur costa 260,3097 lei. Așadar, aurul s-a apreciat în doar o zi cu 6, 9188 de lei!

Prețul aurului a explodat

Creșterea masivă a prețului la aur a început de anul trecut, pe fondul războiului economic dintre SUA și China și s-a acutizat odată cu pandemia de coronavirus. Unul dintre cei mai importanți jucători de pe piață, din ultimele luni, a fost Statele Unite ale Americii, care a cumpărat metal  prețios în cantități industriale.

Sute de tone de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri fizice de metal preţios efectuate vreodată, transmite Bloomberg.

Prețul aurului a explodat
Prețul aurului a explodat

Statele Unite ale Americii cumpără masiv aur

Începând de la finele lunii martie, o cantitate de aproximativ 550 de tone de aur, în valoare de 30 de miliarde de dolari la preţurile actuale şi echivalentul întregii producţii realizate de minele de aur în aceeaşi perioadă, a ajuns în depozitele bursei Comex din New York, iar sute de tone din această cantitate au fost importate.

Echipele de la New York au lucrat 24 din 24 de ore pentru a face faţă cererii, în contextul carantinei, întreruperii zborurilor şi distanţării sociale. „Livrările spre New York sunt fără precedent”, spunea Allan Finn, director la firma de logistică şi servicii de securitate Malca-Amit, scrie Agerpres.

Chiar dacă pe pieţele financiare aur în valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, când vine vorba de transferurile fizice de metal preţios, o cantitate mult mai mică se mişcă între seifurile de la Londra, Zurich şi New York.

Rafinăriile din Australia lucrează la foc continuu

Însă această situaţie a început să se schimbe după ce criza Covid-19 a perturbat lanţul de aprovizionare cu aur. Această situaţie a dus la creşterea cotaţiilor futures la aur, care în mod normal evoluează în paralel cu preţurile spot pe piaţa din Londra, până la o primă de 70 de dolari pentru o uncie faţă de preţurile spot.

Această situaţie a creat o oportunitate pentru traderii inventivi, să cumpere aur din alte părţi ale lumii la preţuri spot pe care apoi să îl vândă sub formă de contracte futures, beneficiind de prima de preţ creată de aducerea metalul preţios la New York.

Potrivit datelor oficiale, exporturile de aur ale Elveţiei spre SUA au explodat, ajungând la 111,7 tone în aprilie, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată. Chiar şi rafinăriile de aur din Australia şi-au majorat producţia de lingouri pe care să le livreze la New York.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI