Ce se întâmplă cu prețul aurului în România? Oamenii au luat la cunoștință noi sume pentru acesta după izbucnirea războiului. Evoluția prețului este influențată și de cererea mare în rândul românilor. Au ajusne să cumpere aur sub formă de monede de câteva grame sau chiar lingouri de sute de grame. „Pe seama ultimelor evenimente la nivel global, investitiorii au căutat și caută să se refugieze în active sigure”, explică un expert bancar.
Astăzi valorile au explodat pe piețele externe. Ung ram de aur a ajuns să coste 1.969,61 dolari pe uncie, o creștere de 0,2%. Ieri, pe 13 aprilie, un gram de aur a ajuns la valori record de 1.978,21 dolari.
De cealaltă parte, un gram de argint a fost cotat la 25,48 dolari pe uncie, o creștere de 0,5%. Același lucru s-a văzut și la platină, care a urcat la 971,96 dolari. Celelălalt mineral cotat pe burse, paladiul, a câștigat 2,7%, ajungând la 2.387,77 dolari.
Efectele războiului de la granița de nord a României se resimt și la prețul pentru un gram de pe piața românească. Ultimele două cotații pentru un gram de aur au crescut.
Așa se face că pe 11 aprilie, un gram de aur era cotat la 284.8316 uncia, cu o majorare de +2.4773. Pe 12 aprilie cotația a ajuns la 285.3875 pentru uncie, adică o majorare cu +0.5559 la valoarea în lei pentru un gram de aur.
știrea inițială
Evoluția prețului aurului este influențată și de creșterea mare în rândul românilor . Se cumpără aur sub formă de monede de câteva grame sau lingouri de sute de grame. Investitorii îl consideră acum un refugiu în vremuri de criză.
Cu toate astea, toți trebuie să țină cont de faptul că după o perioadă de creștere poate să vină mereu un preț cu mult mai scăzut. Alexandra a hotărât să fie curajoasă și să investească lună de lună o cartelă cu un lingou de un gram.
Alexandra: „Investesc de curând inclusiv în aur, momentan o sumă mică. Ca investiție momentan, dar dacă pe viitor vor avea nevoie de lichiditate, le voi revinde.”
Conform experților, din ce în ce mai mulți oameni au început să cumpere aur, iar asta se reflectă automat la preț. Un gram de aur înainte cu o zi de izbucnirea războiului din Ucraina costa puțin peste 265 de lei. În data de 24 februare era 280 de lei, iar acum a ajuns la 293 de lei, urmând să înregistreze o ușoară creștere.
Andreea Lăcătuș, expert bancar investiții și piețe financiare: „Pe seama ultimelor evenimente la nivel global, investitiorii au căutat și caută să se refugieze în active sigure. Aurul este una dintre ele, cererea așadar a crescut determinând și creșterea prețului aurului.
În comparație cu anul trecut, putem spune că în ultimele 3 săptămâni am vândut în fiecare săptămână cantitatea de aur pe care reușeam să o vindem anul trecut într-o lună întreagă.” (Sursa: știrileprotv.ro)
Victor Dima, manager trezorerie: „De obicei oamenii care investesc sunt de obicei bani pe care nu doresc să-i folosească niciodată sau poate doar în momente de criză și este o investiție pe termen lung aurul. Vorbim de o perioadă de minimum 5 ani, 10 ani sau chiar mai mult unii lăsând ca mosternire.”
Cele mai populare monede sunt cele de 31 de grame cu frunză de arțar, moneda canadiană, cangurul australian și filarmonica din Viena. Prețul ei este de aproximativ zece mii de lei. De asemenea, la mare căutare sunt și lingourile.