Conflictul din Ucraina a dat peste cap mai toate bursele occidentale. Astăzi, bursele anunță că pentru aur valoarea s-a stabilizat astăzi în apropierea nivelului de 2.000 de dolari pe uncie, după mari fluctuații în ultimele două sesiuni, în condițiile în care atracția sa de valoare-refugiu a fost susținută de lipsa de progrese în discuțiile dintre Rusia și Ucraina. Bursele anunță că aurul la vedere s-a menținut la 1.992,37 dolari pe uncie, după ce miercuri a căzut cu până la 3%. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,5%, la 1.998,60 dolari.
Sancțiunile severe impuse Rusiei au ca scop izolarea țării și crearea unei recesiuni profunde în această țară, dar consecințele economice vor fi resimțite și de populația din întreaga lume. Se preconizează că majorarea bruscă a prețurilor, de la petrol și metale până la grâu, va duce la o creștere a costului multor produse de zi cu zi, de la alimente la benzină și încălzire.
Chiar dacă prețul aurului a crescut din cauza tensiunilor geopolitice dintre Rusia și Ucraina, experții au avertizat investitorii să nu aloce mai mult de 10-15% din portofoliul lor în acest metal prețios.
Aurul a depășit joi pragul de 2.000 de dolari pentru o uncie, după ce Rusia a declarat război Ucrainei. În orice astfel de criză geopolitică, aurul devine un activ de refugiu sigur, iar investitorii se grăbesc să își investească banii în el.
Piețele financiare vor continua să rămână vulnerabile la evoluțiile geopolitice în viitorul imediat. Aurul, care este o clasă de active foarte căutată în astfel de momente, va beneficia de pe urma creșterii expunerii investitorilor cu aversiune la risc, pe fondul retragerii activelor de risc. Odată ce incertitudinea pe aceste fronturi se va atenua, este de așteptat ca prețurile aurului să se tempereze, spun specialiștii.
Ca urmare a situației din Ucraina, din ce în ce mai mulți români au luat decizia de a investi masiv în aur. Conform specialiștilor din piața românească, un gramd e aur a ajuns la cel puțin 300 de lei în aceste zile, iar tendința este de creștere.
Experții financiari de pe piața românească spun că în utimele zile s-a vândut mai mult aur decât aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a escaladării situației din Ucraina.
„În comparație cu anul trecut, putem spune că în ultimele trei săptămâni am vândut în fiecare săptămână cantitatea de aur pe care reușeam să o vindem anul trecut într-o lună întreagă.”, spune Andreea Lăcătuș, expert bancar investiții și piețe financiare.
Conform agenției Reuters, investitorii au analizat, de asemenea, datele privind inflația din februarie din Statele Unite, care au fost în conformitate cu așteptările, dar au arătat și cea mai mare creștere anuală din ianuarie 1982.
Cifrele privind inflația reprezintă cu siguranță un element de creștere pentru aur. Cu toate acestea, geopolitica prevalează asupra datelor economice în acest moment, spun specialiștii.
Paladiul, utilizat de producătorii auto în convertizoarele catalitice pentru a reduce emisiile, a scăzut cu 0,4%, la 2.924,70 dolari pe uncie. Metalul a atins luni un nivel record de 3.440,76 dolari, pe fondul temerilor legate de întreruperi ale aprovizionării din partea principalului producător, Rusia.
În general, aurul și paladiul sunt în continuare relativ puternice, cu elemente tehnice orientate în sus, a declarat Eli Tesfaye, senior market strategist la RJO Futures pentru Reuters, adăugând că acțiunea prețurilor de astăzi va da probabil tonul pentru viitor. Argintul la vedere a crescut cu 0,5%, la 25,85 dolari pe uncie, în timp ce platina a scăzut cu 0,4%, la 1.071,45 dolari .