Meseria care nu mai este pe placul românilor din străinătate. Sunt bani prea puțini

Meseria care nu mai este pe placul românilor din străinătate. Sunt bani prea puțini
Meseria din străinătate la care românii refuză să mai meargă

Din păcate, mulți români aleg să plece în țări străine pentru un viitor mai bun. Una dintre cele mai căutate meserii a fost culesul de căpșuni, însă acum oamenii au început să se orienteze spre altele mai bine plătite.

Românii nu mai vor să meargă la cules de căpșuni

Foarte mulți români mergeau în Italia la cules de căpșuni, deoarece erau plătiți mai bine ca în țară. Ei bine, acum nu mai este atât de căutată această meserie, însă de ce? Motivul este unul simplu: salariile au rămas aceleași, iar prețurile au explodat.

Totodată, proprietarii plantaților de căpșuni se plâng că nu mai au la cine apela pentru a strânge recoltele. În aceeași situație se află și Bogdan Ionică, un român stabilit peste hotare de mult timp.

Bogdan este proprietarul mai multor plantații din Sicilia și spune că este primul an în care nu găsește oameni care să-l ajute să strângă recolta. Cei care obișnuiau să vină la el au ales acum să plece în alte țări, precum Olanda, Danemarca sau Belgia.

„Mai avem de plantat încă un pic din seră, dar mă opresc că nu am forță de muncă și nu reușesc să fac singur. Vor bani mulți, preferă să rămână acasă decât să primească banii care erau înainte. Am nevoie de măcar patru oameni. Multe culturi mi-au rămas în picioare. Nu am putut să le culeg”,a declarat Bogdan Ionică, fermier în Italia, pentru Ziarul Unirea.

Ce salarii au căpșunarii în alte țări?

Celelalte țări oferă salarii mai mari față de Italia, pentru aceeași muncă. Prețurile au explodat în majoritatea țărilor, așa că este de înțeles că românii merg acolo unde se plătește mai bine.

În Italia, un culegător de căpșuni este plătit cu 50 de euro pe zi. Pe de cealaltă parte, în Spania este plătit cu 80 de euro pe zi, iar în țări precum Danemarca pot ajunge și la 130 de euro pentru o zi de muncă.

„Mergi la muncă și dacă o zi mai proastă și nu faci kilogramele care trebuie, nici bani, nu iei în ziua respectivă. Dacă avea comenzi patronul, trebuia să mergi la muncă să culegi. Așa, la jobul ăsta, suntem plătiți la oră. Acum sunt atâtea locuri de muncă, atâtea agenții, ai de unde să alegi”, a declarat Toma pentru sursa citată.

Anul acesta, cele mai multe oferte din agricultură au venit din Olanda și Belgia, potrivit celor de la Agenția Forței de Muncă.