Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?

Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul

În urmă cu câțiva ani, un istoric de la Harvard Divinity School specializat în creștinismul timpuriu a descoperit un fragment dintr-o scriere în limba coptă din secolul al IV-lea. Fragmentul conținea o frază nemaivăzută în scripturi: ”Și Iisus le-a spus: ”Soția mea…”.

Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul

Fragmentul care conținea opt rânduri de text care puteau fi citite cu ajutorul unei lupe era mai mic decât o carte de vizită. Sub rândul în care Iisus vorbește despre soția sa este o altă propoziție incredibilă în care Iisus afirmă ”ea va fi discipolul meu”, potrivit descoperă.ro.

Descoperirea a fost făcută de Karen L. King și a fost făcută publică la Roma, în cadrul Congresului Internațional al Studiilor Copte. Până atunci Dr. King arătase scrierea doar unui număr restrâns de cercetători în papirologie și câtorva lingviști copți. Aceștia au ajuns la concluzia că scrierea nu este falsă.

A fost sau nu însurat Iisus

Specialiștii  afirmau că descoperirea va reaprinde dezbaterile cu privire la posibilitatea ca Iisus să fi fost însurat, ca Maria Magdalena să fi fost soția lui și ca printre discipolii săi să se numere și femei, discuții care se poartă încă din primele veacuri ale creștinătății. Aceste discuții sunt relevante și în ziua de azi, pe măsură ce tot mai multe ramuri ale creștinătății discută posibilitatea ca femeile să îmbrace haina preoțească, mai scria sursa citată.

Dr. King susținea că fragmentul de papirus nu demonstrează că Iisus avea o soție. Acest lucru din cauză că textul a fost scris la câteva secole după ce acesta a trăit, iar în celelalte texte din această perioadă nu era scris nimic pe această temă.

A fost sau nu însurat Iisus
A fost sau nu însurat Iisus

Încă de la început credincioșii dezbăteau acest subiect

Cu toate acestea, Dr. King afirma că descoperirea era una captivantă, deoarece era prima dovadă ce îl înfățișa pe Iisus vorbind despre soția sa. Totodată, papirusul oferea noi dovezi că în primele secole ale creștinătății credincioșii se întrebau deja dacă Iisus a fost sau nu însurat.

„Acest fragment sugerează că printre primii creștini exista această tradiție, că Iisus ar fi fost căsătorit.

Deja știam că în secolul al II-lea a existat o discuție controversată pe tema căsătoriei lui Iisus, credincioșii întrebându-se dacă ar trebui să se căsătorească și să facă sex”, explica Dr. King.

King auzise pentru prima oară despre acest fragment în anul 2010, când a fost contactată de deținătorul acestuia pentru a-l traduce.