În ultimele zile presa italiană relatează intens despre agresiunile împotriva medicilor din sistemul de sănătate de aici. Din aceleași relatări aflăm că medicii din Italia cer să fie protejați de armată, după ce au fost atacați în repetate rânduri de rudele pacienților.
În ultima lună, conform presei itlaiene, au fost semnalate tot mai multe violențe în spitalele din Italia, precum au fost cele din localitatea Foggia.
Totul a pronit de la spargerea și agresarea medicilor din sala de operație a unui spital din localitatea mintită, de către aproximativ 20 de persoane în urma decesului unui tânăr pacient. Conform celor relatate de jurnaliștii italieni, alte violențe au avut loc tot aici, după ce un tânăr de 18 ani a atacat trei asistente.
Un alt caz relatat este cel al unui bărbat cu un braț în ghips care s-a aruncat asupra a două asistente medicale și a unui agent de pază în timp ce își însoțea tatăl care aștepta să fie examinat.
Ca urmare a valului de incidente violente din spitale, medicii au început să protesteze, cerând autorităților măsuri de protecție, conform jurnaliștilor italieni.
Lucrurile au denegerat în următorele zile, asffel că medicii din Italia cer autorităților să fie protejați de armată, după ce au fost atacați în repetate rânduri de rudele pacienților.
Președintele Federației Naționale a Ordinului Chirurgilor și Stomatologilor (Fnomceo), Filippo Anelli, solicită intervenția imediată a autorităților din Regiunea Apulia și a guvernului.
„Trimiteți armata, trimiteți pe cine vreți, dar medicii trebuie să fie protejați, trebuie să lucreze în siguranță, cu seninătate, trebuie să plece de acasă fără să se întrebe dacă se vor întoarce la sfârșitul turei.
Ce mai așteptăm? Dacă nu le poți garanta siguranța, mai bine închizi spitalul. Nu putem aștepta ca ireparabilul să se întâmple din nou”, declară Filippo Anelli.
În acest context, extrem de grav, au venit și reacții din partea guvernului condus de Meloni, astfel că subsecretarul de stat pentru sănătate, Marcello Gemmato, în timpul unei vizite la spitalul Perrino din Brindisi:
„Trebuie să declarăm război celor care cred că îi pot ofensa fizic pe oamenii care ne vindecă. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere etic și moral, chiar înaintea celui penal, așa că trebuie să ne intensificăm eforturile.
Guvernul Meloni a introdus urmărirea penală din oficiu pentru vătămările împotriva personalului medical și prelungirea pedepsei, chiar și dincolo de cinci ani de închisoare.”, a fost reacția lui Marcello Gemmato.
Situațiile de acest gen, din păcate, au devenit din ce în ce mai frecvente în spitalele italiene, mulți medici refuzând să se mai ocupe de pacienți, de frica unor astfel de reacții violente.