Giorgia Meloni a devenit oficial prima femeie premier din istoria Italiei. Mario Draghi a predat ștafeta în cadrul unei ceremonii simbolice

Giorgia Meloni a devenit oficial prima femeie premier din istoria Italiei. Mario Draghi a predat ștafeta în cadrul unei ceremonii simbolice
Giorgia Meloni le mulțumește italienilor Sursă foto: BBC

Alianța formată din „Frații Italiei”, „Liga” și „Forza Italia” a obținut peste 42% din voturi, potrivit sondajelor, marcând astfel o victorie nedorită pentru Occident. În plus, potrivit previziunilor, alianța de extremă dreaptă ar avea majoritate în ambele Camere ale Parlamentului. Prezența la vot a scăzut la 65% de la 73%, de la ultimele alegeri. Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați la vot, duminică, pentru a-și alege parlamentul care le va apăra drepturile și interesele în următorii ani.

Update 23 octombrie, ora 16.00. Giorgia Meloni este, oficial, prima femeie premier din istoria politică a Italiei.

Fostul șef al Guvernului de la Roma, Mario Draghi, i-a predat, duminică, 23 octombrie, Giorgiei Meloni clopoțelul de argint folosit de preşedintele Consiliului în dezbaterile din cadrul Executivului. Ceremonia simbolică a avut loc la Palatul Chigi.

Update 22 octombrie, ora 13.58. Prima femeie ministru care va conduce cel mai radical guvern după cel de-al Doilea Război Mondial și miniștrii cabinetului său au depus jurămintele. Evenimentul a avut loc sâmbătă dimineață, la Palatul Quirinale.

„Jur să fiu credincioasă Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit mandatul în interesul exclusiv al naţiunii”, este jurământul făcut de Giorgia Meloni.

Preluarea conducerii de la Mario Draghi de către Giorgia Meloni va avea loc duminică, 23 octombrie, la ora 08.30 GMT la Palatul Chigi, informează Agenția Națională de Presă de la București. Fostul premier de la Roma îi va preda Giorgiei Meloni, în mod simbolic, clopoțelul folosit în cadrul dezbaterilor din Guvern pentru a face liniște.

Știrea inițială

Giorgia Meloni, favorita Italiei la alegerile legislative din Italia

Coaliția de dreapta formată din partidul postfascist Frații Italiei, Liga de extremă dreaptă a lui Matteo Salvini și partidul conservator Forza Italia al lui Sivio Berlusconi devine câștigătoarea alegerilor generale, obținând aproximativ 42,4% din voturi, conform previziunilor bazate pe 12% din voturi numărate după închiderea secțiilor de votare. la 11:00 p.m. Partidul neofascist Frații Italiei condus de Giorgia Meloni a fost cel mai votat, conform primelor rezultate, fapt fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, Giorgia Meloni s-a clasificat pe primul loc la alegerile legistlative, partidul său obținând 24,7% din voturi, cu mult peste aliații săi de extremă dreaptă din La Liga a lui Matteo Salvini (8,7%) și Forza Italia a conservatorului Silvio Berlusconi (8%).

În apariția sa din această dimineață, la un hotel de la periferia Romei, Girogia Meloni a susținut un discurs echilibrat, modest și fără tonuri triumfaliste, în care a dat asigurări cetățenilor cu privire la faptul că această coaliție va guverna „pentru ca cetățenii să poată fi mândri că sunt italieni”.

Mai mult, câștigătoare alegerilor parlamentare din Italia și-a schimbat discursul pe care îl avea la 19 ani, atunci când își exprima admirația pentru dictatorul Mussolini, afirmând  “Cred că Mussolini a fost un politician bun. Tot ce a făcut, a făcut pentru Italia„.

Acum, la 45 de ani, Giorgia Meloni le promite italienilor că dorește să închidă granițele țării pentru a proteja statul de islamizare. Aceasta promovează deviza: „Dumnezeu, patrie, familie”.

Giorgia Meloni, de partea Ucrainei

Mai mult, spre deosebire de aliații ei de extremă dreaptă, Giorgia Meloni s-a poziționat împotriva lui Vladimir Putin, fiind alături de NATO și Ucraina: „Da, pentru familia tradiţională, nu, pentru lobby-ul LGBT, da, pentru identitatea sexuală, nu, pentru ideologia de gen, da, pentru viaţa culturală”, a mai transmis Giorgia Meloni.

După aflarea rezultatelor exit poll-ului, Giorgia Meloni și-a exprimat părerea cu privire la alegerea cea mai bună făcută de cetățeni, dar și cu responsabilitatea care îi revine alianței de extreme dreaptă în fața poporului.

„Italienii au dat o indicație clară din sondaje, iar indicația este pentru un guvern de centru-dreapta cu îndrumarea Fraților Italiei”, a spus Meloni, care și-a exprimat părerea privind rezultatul voturilor ce urma săa fie afișat.

„Când va trece seara asta, va trebui să ne reamintim că nu suntem un punct de sosire, ci un punct de plecare. Acesta este timpul responsabilității, în care poți fi parte din istorie. Italia ne-a ales și nu o vom trăda.”, a adăugat liderul Fraților Italiei.

În urmă cu o zi, șefa Comisiei Europene a amenințat Italia privind consecințele care vor apărea, dacă cei care vor câștiga alegerile vor dori să se îndepărteze de principiile democratice.

„Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am discutat despre Ungaria și Polonia, avem instrumente”, a transmis Ursula von der Leyen.

Ulterior, Matteo Salvini, șeful Ligii, a considerat această afirmație a șefei Comisie Europeme drept o „aroganță rușinoasă”.

„Ce este asta, o amenințare? Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!”, a transmis acesta pe Twitter.

Urmăriți Playtech.ro și pe