În urma noului val de îmbolnăviri din Italia, autoritățile au decis repornirea campaniei de vaccinare anti-Covid-19 cu doza a patra de vaccin. În ciuda faptului că peste 91% din populație este vaccinată cu cel puțin o doză, mulți cetățeni s-au reinfectat cu Covid-19, ceea ce a îngrijorat oficialii din Sănătate.
La aproapte două luni distanță de la anunțul autorităților privind eliminarea restricțiilor pentru turiști, cetățenii italieni se îndreaptă iar spre centrele de vaccinare, pentru a-și face și doza a patra, după ce cazurile de Covid-19 au explodat.
Momentan, cei cărora le este permisă inocularea dozei a patra sunt bătrânii și persoanele cu probleme de sănătate. Din păcate, în ultimele patru zile, aproape 100 de mii de oameni s-au infectat cu coronavirus, în ciuda faptului că mai bine din 91% din populație este vaccinate cu cel puțin o doză.
La finalul lunii mai, Ministerul Sănătății a anunțat eliminarea restricțiilor anti-Covid-19, după ce timp de doi ani de pandemie au rămas în vigoare. Astfel, niciun călător ajuns în Italia nu a mai fost nevoit să aibă dovada vacicnării, testării sau trecerii prin boală. În ciud aacestor relaxări, italienii au fost nevoiți să poarte mască în transporturile în comun, spitale și azile pentru bătrâni.
La începutul lunii iunie, în Italia erau anunțate aproximativ 7.500 de cazuri pe zi, iar în această perioadă, țara a înregistrat 70.000, în timp ce Spania sau alte țări din Europa nu au raportat numărul cazurilor zilnice.
Nici România nu stă foarte bine la capitolul „cazuri covid”, astfel că, în țara noastră a fost înregistrat un număr tot mai mare de îmbolnăviri. În același timp, situația devine îngrijorătoare și în rândul bebelușilor, care necesită internare în număr mai mare.
Potrivit datelor prezentate de autorități, peste 25.000 de cazuri au fost confirmate doar în ultima săptămână, gradul d einfecatre crescând la 18 %, cu 4% mai mult decât intervalul precedent.
De asemenea, 2.132 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 sunt internate în acest moment în spitalele din toată țara, dintre care 388 dintre acestea sunt copii.
Medicii atrag atenția asupra pericolului care sunt expuși părinții și copii cu febră mare, făcând totodată niște recomandări utile, menite să prevină situațiile disperate în care s-ar putea afla părinții.
„Principalul simptom este febra. 38, 39 de grade, care este greu de manageriat de către o mamă de multe ori neexperimentată sau speriată, când afară sunt peste 35 de greade.
Și, atunci, acești copii riscă să se deshidratezeze foarte repede, acesta este motvul pentru care necesită internare. Din datele preleliminare, acest val cred că-l putem boteza ‘valul bebelușilor’”, a transmis Cătălin Apostelescu, managerul Institutului Matei Balș.