04 mart. 2022 | 23:51

Medicamentul care nu se mai găsește în farmaciile din România. Ministerul Sănătății avertizează: ‘Vă puteți îmbolnăvi’

Știri generale
Medicamentul care nu se mai găsește în farmaciile din România. Ministerul Sănătății avertizează: ‘Vă puteți îmbolnăvi’
Medicamentul care nu se mai regăsește în România: avertismentul oficialilor

Românii nu mai găsesc de acum un anumit medicament în farmaciile din România. Ministerul Sănătății vine cu avertizări pentru cetățeni. „Nu vă administraţi medicamente inutile, fără un consult medical”, susțin specialiștii. În ultimele zile au crescut considerabil cererile pentru el. Medicamentul nu se mai regăsește nici pe stoc, nici în depozite.

Avertismentul Ministerului Sănătății: medicamentul care nu se mai găsește în farmaciile din România

Farmaciile au fost golite de substanța care ar putea ajuta în caz de creștere a radiațiilor. Febra iodului a cuprins România în urma ultimelor evenimente dintre Rusia și Ucraina. Ministerul Sănătății vine cu un apel: „nu luaţi iod preventiv. Vă puteţi îmbolnăvi.”

Românii s-au panicat de o posibilă amenințare nucleară și au început să golească farmaciile. Iodura de potasiu nu se mai găsește deloc în Botoșani, iar medicii vin și ei cu recomandări clare în privința acestui medicament care nu trebuie luat inutil.

„Nu vă administraţi medicamente inutile, fără un consult medical”, spun specialiștii. „În ultimele două-trei zile au crescut considerabil cererile pentru iodura de potasiu, din păcate nu se mai găseşte, nu le avem nici noi pe stoc, nici depozitele”, spune o farmacistă.

„Foarte mulţi vor să se aprovizioneze”

Tot experții au subliniat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv pentru că poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

„Foarte mulţi vor să se aprovizioneze cu produse pe bază de iod”, a declarat Monida Adăscăliţei, director DSP Botoşani. „Cereri din oră în oră la farmacie şi fiecare persoană care te cunoaşte, te întreabă dacă ai iodură de potasiu, inclusiv cunoştinţe, telefoane.

Oamenii ar trebui să ştie că pentru orice substanţă administrată trebuie să ceară acordul medicului. În situaţia iodurii de potasiu este vorba despre endocrinolog care stabileşte când şi cum poate fi această substanţă administrată”, a precizat Maricica Cazacu preşedinte Colegiul Farmaciştilor Botoşani.

,,Nu trebuie utilizată în mod profilactic”

Oamenii trebuie să știe că astfel de medicamente pot face chiar mult mai rău, dacă sunt administrate fără acordul medicului, după un consult. Probleme similare sunt acum și în alte țări precum Bulgaria și Polonia.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Cu același avertisment vine și Agenția Federală Belgiană pentru control nuclear: „Nu luați pastile de iod fără sfatul autorităților. Există riscuri de sănătate.”

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro