04 mart. 2022 | 14:02

Ministerul Sănătății, anunțul momentului despre comprimatele de iodură de potasiu. Când le putem consuma și unde le găsim

Sănătate
Ministerul Sănătății, anunțul momentului despre comprimatele de iodură de potasiu. Când le putem consuma și unde le găsim
Riscurile consumului de iodură de potasiu

Ministerul Sănătății atrage atenția cu privire la consumul pastilelor de iodură de potasiu, după ce românii au dat năvală în farmacii pentru a procura aceste comprimate în cazul unui accident nuclear provocat de ruși. Dezamăgirea multor cetățeni a fost mare atunci când au aflat că această substanță nu este disponibilă în unitățile sanitare, inițiând pe rețelele sociale mai multe discuții pe această temă. Ministerul Sănătății s-a autosesizat și a venit cu o serie de recomandări privind riscurile la care organismul nostru este expus în cazul consumului nejustificat de iodură de potasiu.

Avertismentul transmis de Ministerul Sănătății privind consumul iodurii de potasiu

Reprezentanții din Sănătate au avertizat că iodura de potasiu nu trebuie consumată sub nicio formă preventiv, întrucât poate provova afecțiuni grave ale tiroidei.

Aceste comprimate se pot utiliza doar în cazul unui incident nuclear, în primele ore. Instituția a dat asigurări cu privire la punerea la dispoziție a acestei substanțe, în cazul în care vor avea loc astfel de emiteri de radiații, de către către SC. Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de Sănătate Publică din fiecare județ”, a transmis Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat.

Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie

Anunțul specialiștilor din Sănătate vine la câteva ore distanțe după izbucnirea unui incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca urmare a bombardamentelor trupelor rusești asupra acesteia.

În ciuda efectelor devastatoare care ar fi putut avea loc, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat că reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie sunt în siguranță, iar nivelul radiaților este normal: „Suntem norocoși că nu a fost eliberat material radioactiv și că integritatea reactoarelor nu a fost compromisă”, a transmis Rafael Mariano Grossi, astăzi, la o conferință de presă desfășurată la Viena.

Ministrul Mediului din România, Tánczos Barna, a asigurat cetățenii cu privire la calitatea aerului din țara noastră. Acesta a explicat că nivelul radiaților este unul normal, neexistând niciun pericol pentru populație.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a anunțat, vineri, Tánczos Barna.

Indicații privind consumul iodurii de potasiu se pot găsi și în prospectul acestor comprimate, în care este specificat clar că se pot înghiți doar în cazul unui incident nuclear, explicând de asemenea și beneficiul acestei substanțe.

„Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare
pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv.

În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării”, potrivit anm.ro

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro