Medicamentul interzis în România. De ce nu trebuie să-l consumi, dacă-l ai

Medicamentul interzis în România. De ce nu trebuie să-l consumi, dacă-l ai

Eurespal, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și comprimate, a fost retras de la vânzare. Care sunt efectele adverse.

Pneumorel, vândut în România sub numele de Eurespal a fost suspendat de pe piață la cererea Agenţiei Nanaţionale pentru Medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul. Motivul retragerii este că acesta poate provoca tulburări ale ritmului cardiac.

Această hotărâre a venit ca urmare a unor studii realizate în ultumul an, care au scos la iveală că substanţa activă pe care o conține Eurespalul, numită fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace. Aritmiile cardiace sunt dereglări ale ritmului normal al inimii, fie sub raportul frecvenței, fie sub cel al regularității frecvenței cardiace, fie sub ambele, potrivit Digi24.

În consecință, farmaciile din România au primit, încă de pe data de 11 februarie, o notificare urgentă care prevedea oprirea de la comercializare a acestui medicament. Atenționarea a fost emisă de către distribuitorii de medicamente, cu recomandarea de a se scoate de la vânzare. De asemenea, Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului a solicitat pacienţilor care au achiziţionat deja medicamentul să nu îl mai folosească şi să îl ducă înapoi la farmacie.

În Franţa, producătorul a retras deja medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. În plus, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie. Avertizați au fost și cei care fac tratament cu Pneumorel, „aceștia trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere”, potrivit Agenţiei Naţionale de Securitate a Medicamentului.

Aritmiile cardiace pot varia de la persoană la persoană, astfel la unele dintere ele nu se va manifesta prin simptome, în timp ce la altele poate duce la pierderea conștiinței sau chiar la moarte subita cardiacă.

Simptome tulburări cardiace

  • amețeală
  • tremur
  • angoasă
  • oboseală
  • dispnee (respirație grea)
  • disconfort în piept
  • bătăi violente sau dureroase
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI