România, luată la țintă de Rusia: arma incredibilă care ar putea lovi țara

România, luată la țintă de Rusia: arma incredibilă care ar putea lovi țara

În martie 2018, Rusia a început să se laude cu o armă hipersonică. E văzută ca Sfântul Graal pentru armament și nu doar Rusia lucrează la așa ceva. Mai mult, ceea ce ne interesează, România ar putea fi o țintă.

În martie 2018, Rusia și-a dus propaganda pe YouTube, unde a pus un video cu racheta hipersonică. Aceasta ar fi capabilă să treacă de scutul antirachetă, cum avem în România la Deveselu, și să producă pagube însemnate asupra oricărei ținte. A fost denumită „Kinjal” (pumnal, în rusă – n.r.).

Racheta hipersonică „Kinjal” are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului. Testul de propagandă care a fost prezentat pe YouTube a presupus lovirea unei ținte într-un poligon militar.

Avionul supersonic MiG-31 a fost modernizat special ca să poată transporta noul tip de armament. Este același cu care Vladimir Putin, președintele Rusiei, s-a lăudat în discursul anual despre starea națiunii.

Într-un interviu dat publicității în 2018, Putin a dat asigurări că, graţie noului arsenal rus, toţi banii contribuabililor americani investiţi în scutul antirachetă au fost aruncaţi la gunoi. Conform lui Putin, nimeni nu se aştepta ca Rusia să facă un salt gigantic în domeniul tehnologic într-un timp atât de scurt.

De ce România e clar o țintă pentru Rusia cu arma hipersonică

Recent, am aflat că Rusia vede în România o amenințare. Asta după ce, în urmă cu câteva zile, analistul militar rus Pavel Felgenhauer a explicat de ce „Kinjal” e pregătită special pentru România.

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au întrebat dacă „nu cumva Rusia tratează România drept țintă militară?”. Răspunsul lui Felgenhauer a fost dezarmant.

„Desigur că așa o tratează. Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate”, a explicat acesta.

„Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România”, a mai adăugat el.

El a criticat și declarațiile oficialilor ruși. „[…] ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin că această bază este una ofensivă și că «noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă,. Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare”, a explicat analistul militar.

Sursa: Radio Europa Liberă