16 oct. 2021 | 16:14

Medic epidemiolog, avertisment crunt: “Patru luni va dura valul patru. Creşterea va continua, din păcate”

News
Medic epidemiolog, avertisment crunt: “Patru luni va dura valul patru. Creşterea va continua, din păcate”
Medic epidemiolog, avertisment crunt

Medicul epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a spus că valul 4 va dura aproximativ patru luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an.

Medic epidemiolog, avertisment crunt

Emilian Popovici a spus că în orice loc unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât ele sunt mai multe, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare. Specialistul estimează, de asemenea, că valul 4 va dura aproximativ patru luni, fapt care înseamnă că acest val ar urma să se stingă la finele acestui an, începutul anului viitor:

„4 luni de zile estimez durata valului care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Problema este cum se gestionează situația până la acel moment. După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare – și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta – va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări.”, a spus Emilian Popovici, potrivit Hotnews.ro. 

Dar totul este ce se face până atunci, „pentru că, după cum vedem, sistemul este deja copleșit, cu peste 1.600 de cazuri în Terapie Intensivă. Este o situație foarte critică”, a mai atras atenția Emilian Popovici.

” Creșterea va continua, din păcate”

Situația este cu atât mai gravă cu cât țara noastră nu a ajuns încă în vârful valului 4, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere în prezent:

„Iar creșterea va continua, din păcate. Noi suntem pe creștere din luna iunie, atunci a început toată această nebunie cu varianta Delta. Practic, suntem de două luni de zile la un număr bazal de reproducere de 1,2 și peste 1,2. De ce acest lucru este important? Acest număr arată câte persoane infectează o persoană care a fost infectată.

Dacă numărul este peste 1 înseamnă că epidemia este în creștere, dacă este sub 1 înseamnă că epidemia este în scădere. Dacă acest număr se menține mai mult de două săptămâni la valori de 1,1 sau peste 1,1, riști să ajungi într-o transmitere exponențială a bolii – îți crește numărul de infecții pe zi, greu de spus cât, dar mult”, a explicat medicul epidemiolog.

„Ei bine, noi nu am stat două săptămâni la 1,1, noi stăm de două luni la 1,2 și chiar 1,3. Așadar, nu se poate întâmpla decât ceea ce se întâmplă, în sensul că numărul de cazuri crește și va crește în continuare”, a mai explicat medicul Emilian Popovici.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro