Medic din Botoșani, apel disperat către autorități: „Oamenii respiră cu porția. Am făcut inclusiv improvizații”

Medic din Botoșani, apel disperat către autorități: "Oamenii respiră cu porția. Am făcut inclusiv improvizații" Sursă foto ilustrativă: STR/AFP/Getty Images)

Numărul mare al cazurilor de COVID-19 creează presiune imensă în rândul autorităților și al medicilor. În fiecare zi ies la lumină situații greu de imaginat, iar medicii din tot mai multe orașe se plâng din cauza lipsei de locuri în spitalele în care lucrează. Ultimul caz este cel al Spitalului de Boli Infecțioase din Botoșani, acolo unde pacienții de la Terapie Intensivă se roagă pentru o gură de oxigen.

Cele mai mari probleme apar în cursul nopții

În contextul acestei pandemii nemiloase, pacienții infectați cu noul coronavirus au ajuns dependenți de oxigenul de la aparate. Din păcate, spitalele nu mai fac față cererii, iar oamenii au ajuns să respire atunci când le vine rândul.
Medicul Valentina Morcov, medic sef secție interimar la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Botoșani, a declarat pentru Digi24, situația grea în care se află medicii din Spitalul Județean de Urgență Botoșani.

Aceasta explică cum funcționează resursele de oxigen și incapacitatea de a le oferi pacienților tot sprijinul medical de care au nevoie.

”În cursul nopții, stația de oxigen nu face față celor 27 de surse fixe care sunt foc continuu. Noaptea, necesarul de oxigen al pacientului e mai mare. Scade presiunea cu 10-15 l pe minut si poate ajunge la 6-7 l pe minut. Asta inseamna ca pacientul va denatura, deci are nevoie de oxigen si nu avem de unde să-i dăm”, a explicat medicul, la Digi 24.

Oamenii de afaceri, solicitați să susțină financiar spitalele

Medicul de la Spitalul din Botoșani susține că a cerut ajutor în toate părțile pentru a putea obține concentratoarele de care depind pacienții în stare gravă.

”Am facut apel și prin intermediul DSP-ului să primim concentratoare de oxigen. Spitalul nu putea să achizitioneze aceste concentratoare, durează până se face licitația. Atunci am cerut ajutorul oamenilor de afaceri, o parte din fundații s-au mobilizat și am primit până în momentul asta 15 concentratoare. Ni s-au promis înca 10, dar am avea nevoie de încă 33”, a declarat Valentina Morcov, potrivit digi24.

Aceasta a explicat că din totalul de 89 de paturi, 27 au acces la o sursă fixă de oxigen, însă aceasta nu are capacitatea de a furniza oxigenul necesar pentru toți pacienții.

”Avem 89 de paturi, iar 27 au acces la această sursa fixă, care și așa nu poate furniza oxigen suficient . Avem pacienți care au nevoie de două surse de oxigen, deci punem și cea de perete si cea din concentrator pentru că nu avem loc la ATI”, a mai adăugat aceasta.

Aparatul concentrator se plimbă de la un pacient la altul

Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului din Botoșani a explicat că aparatul de oxigen este mutat de la un pacient la altul, pe măsură ce îi crește saturația, astfel încât, să poată beneficia cât mai multe persoane de cantitatea de oxigen necesară pentru supraviețuire.

Din păcate, chiar și așa, oxigenul este insuficient pentru pacienții în stare gravă, iar medicii sunt forțați să apeleze la fel și fel de invenții pentru a le oferi oamenilor cantitatea minimă de care aceștia au nevoie.

”Pe măsură ce la un pacient mai crește saturația, mai mutăm aparatul concentrator pe care-l avem. Acum mutăm la cazurile mai grave. Mai încercăm la ATI, când mai prindem câte un loc dăm acolo. Am făcut inclusiv improvizații, am scos de la un concentrator 2 ieșiri, deci 2 tuburi conectate să poată primi 2 pacienți oxigen, chiar dacă nu e cantitatea suficientă, dar tot e bine decât nimic.

Ieri erau 30 de pacienți. Toți într-o situație gravă. 27 erau la surse fixe, restul erau pe concentratrator. Cei care erau la surse fixe, unii au nevoie și de a două a sursă, deci încă un concentrator. Cel puțin trei bolnavi aveam ieri pe două surse de oxigen”, a dezvăluit în final medicul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI