Un medic diabetolog atrage atenția cu privire la depistarea și tratarea târzie a diabetului. Există persoane ce încearcă să trateze această boală cu leacuri băbești. În urma acestora, pacienții ajung la medici cu o glicemie foarte mare.
Întrebată de ce este diabetul o comorbiditate, aceasta a spus că diabetul este comorbiditate la Covid, dar și Covid poate declanșa diabet. Infecția cu nou coronavirus provoacă un stres asupra organismului, putând duce la apariția unui diabet nou descoperit. De asemenea, poate duce și la o creștere a glicemiilor secundare tratamentului specific. Mai poate duce și la un dezechilibru al unui diabet vechi. De regulă, pacienții cu boli cronice sunt mai vulnerabili în fața unei infecții.
„Există o mare variabilitate în evoluţia unei infecţii cu Covid-19 chiar şi la persoanele fără boli cronice, însă este important să nu neglijăm glicemiile înainte, în timpul şi după infecţia cu Covid-19, şi tocmai de aceea stabilirea unui diagnostic corect şi timpuriu este crucială pentru a preveni apariţia complicaţiilor”, a spus Dr. Mirela Neamțu.
Diabetul zaharat este o boală ce se caracterizează prin creșterea nivelului de zahăr în sânge. Diabetul poate fi diagnosticat târziu deoarece nu există simptome specifice pe o perioadă lungă de timp. Pacientul va avea nevoie de un regim special toată viața. Dr. Mirela Neamțu a întâlnit situații în care pacienții încercau leacuri băbești, din frica de a luat pastile pentru a nu afecta ficatul, rinichiul etc.
„Cu toate acestea, am întâlnit bolnavi care au renunţat la tratament sau care se tratează cu suplimente alimentare sau chiar cu leacuri băbeşti – cum ar fi ceai de castravete amar sau din teci de fasole sau fac cure cu ghimbir. Aşa, au ajuns la valori glicemice foarte mari. Este plin internetul de reclame la medicamente care „vindecă“ diabetul”.
În timp, dacă nu este tratat, diabetul poate duce la apariția diferitor simptome precum: urinare crescută, sete, oboseală, foame excesivă și oboseală. Există cazuri în care diabetul este descoperit întâmplător, cu ocazia altor investigații de specialitate. Diabetul poate apărea în diferite momente ale vieții și în diferite grupuri de vârstă. De exemplu, copii și tineri ce pot dezvolta diabet zaharat de tip 1, adulții pot dezvolta diabet zahar de tip 2, diabet secundar unor afecțiuni sau tratamente.
Factorii de risc pentru diabet sunt tocmai factorii apăruţi odată cu modernizarea societăţii: alimentaţia nesănătoasă, stil de viaţă dezordonat cu mese neregulate, lipsa mişcării, ce au dus la creşterea incidenţei supraponderabilităţii, a obezităţii şi a descoperirii la vârste din ce în ce mai tinere a bolilor cardiovasculare, dislipidemiei. La toate acestea se adaugă stresul de zi cu zi, viaţa agitată pe care o resimţim cu toţi zilnic”, ne-a spus Dr. Mirela Neamțu.