Cel mai recent studiu dezvăluie clasamentul orașelor care au o medie a salariilor nete peste media națională. Printre acestea se află Bucureștiul și alte cinci județe. Ce domenii sunt cel mai bine plătite.
Angajații din administrația publică au cele mai mari salarii. Astfel, aceștia trag în sus media națională, care ajunge să fie greu de depășit în majoritatea județelor. Concluziile sunt trase din prognoza în profil teritorial varianta de toamnă, realizată de către Comisia Națională de Prognoză.
Media națională a salariului net este de 2.655 lei în anul 2018. Astfel, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză situația la nivelul salariilor nete peste media națională în România este următoarea: Bucureștiul se află pe primul loc, cu o medie a salariilor nete, în valoare de 3.684 lei, după care urmează județul Ilfov, cu 2.913 lei. Pe locul trei se află Sibiul cu 2.676 lei, după care se situează Brașovul cu 2.680 lei. Pe ultimele locuri se află, Clujul cu 3.115 lei și Timișul cu 2.945 lei. Iașul a fost la un pas, de doar cinci lei de a intra pe listă cu de 2.650 lei.
Bucureștiul se află pe primul loc la capitolul salarii mai mari, decât media națională și pentru că în capitală se află un număr foarte mare de companii, deci automat de angajați. Astfel, salariile acordate managementului marilor companii dar și personalului administrativ din ministere, autorități centrale etc., sunt foarte mari.
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete se regăsesc în Vrancea, mai precis o medie de 1.999 lei, acesta este urmat de un șir larg al celor în care salariile medii nete sunt cuprinse între 2.100 și 2.200 lei. Astfel, cele mai mici salarii,s e află în sud-estul țării, unde media salariilor nete este de 83,3% din media națională, în condițiile în care Capitala-Ilfov are 134,9%.