Guvernul „arde” românii la bani: ce se întâmplă cu salariile și pensiile

Guvernul „arde” românii la bani: ce se întâmplă cu salariile și pensiile
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea.

Guvernul Dăncilă lovește din nou mii de români prin înghețarea salariilor și a pensiilor. Ce urmărește Guvernul prin acest proiect de Ordonanță și cum te va afecta pe tine.

Salariile, sporurile și compensațiile angajaților din domeniul bugetar vor fi înghețate în anul 2019 la nivelul anului 2018, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor. Guvernul a pregătit textul Ordonanței de urgență care va îngheța,de la 1 ianuarie, salariile bugetariilor, dar și punctul de pensie și pensia minimă până în septembrie, conform Realitatea.

Acesta ar urma să fie aprobat, pe 7 decembrie. Argumentul este că fără măsurile incluse în ordonanță deficitul bugetar va depăși limita de trei la sută din Produsul Intern Brut (PIB), stabilită prin tratatele europene. Proiectul a fost furnizat Federației Sindicale din Administrația Națională a Penitenciarelor și este incomplet pe alocuri.

„Art. 6 – (1) Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de  încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Orele lucrate suplimentar nu se plătesc

Munca suplimentară prestată se va compensa doar cu zile libere, adică nu va fi plătită. Așa este prevăzut la punctul șapte din proiectul de Ordonanță.

„Art. 7 – (1) Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”.

Proiectul prevede faptul că pentru anul viitor personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul de penitenciare vor avea indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie la nivelul lunii decembrie 2018.

Ce se va întâmpla cu pensiile

Proiectul de OUG prevede că și punctul de pensie va fi înghețat la 1 ianuarie. Acesta urmează să crească la 1 septembrie până la valoarea de 1.265 lei.

În ceea ce privește pensia minimă, indemnizația socială pentru pensionari nu se modifică de la valoarea de 640 lei până în septembrie. De la 1 septembrie aceasta se va majora cu 10%, adică va ajunge la valoarea de 704 lei.

„Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei”, se spune în proiectul de OUG.