În fiecare an, aproximativ un milion de români fac gripă, adică în fiecare săptămână în jur de 100.000 de oameni se îmbolnăvesc. De ce le e frică românilor să meargă la medic?
Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. În condițiile în care, doar iarna trecută, s-a înregistrat un număr alarmant de îmbolnăviri care se ridică la 128 de decese. Mulți oameni spun că nu consideră că vaccinarea este necesară. Cele mai sigure victime ale virusului sunt copiii.
Când vine vorba de gripă, românii se tratează cu ceai, se îmbracă bine, șosete cu oțet și bagă cât mai multe medicamente fără prescripție medicală, ori câte un pahar de vin sau țuică. Majoritatea au făcut vaccin antigripal doar când erau mici, potrivit Digi24.
Tot pe lista lor de soluții pentru a nu face gripă se află aerisirea locuințelor și atenția sporită la igiena personală. Cu toate eforturile depuse de românii pentru a nu merge la policlinică, medicii atrag atenția că tot vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură pentru prevenţie.
„Gripa poate să aibă o evoluţie prelungită şi, în timp, cei care au şi afecţuni pe lângă, vor face forme severe ajungând la complicaţii respiratorii, diverse boli bacteriene şi, în final, chiar la deces”, a declarat Adrian Marinescu, medic internist.
În România, puțin peste un milion de oameni își fac vaccinul antigripal, care poate face diferența dintre viață și moarte. Cei mai vurnelabili în fața virusului gripal sunt bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare şi pulmonare, diabeticii, gravidele şi copiii de până în cinci ani.
În această privință Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,3 milioane de doze de vaccin, în creştere faţă de anul trecut. La care se adaugă probabil în jur de 200.000 de doze care se vând în piaţa privată, ne asigură Alexandru Rafila, de la Societatea română de Microbiologie.
Problema cea mai mare se află la sate, unde bătrânii continuă să-și prepare leacuri, pentru că nu prea există farmacii, dar și din pricina veniturilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, epidemiile anuale vor face până la 650.000 de decese.