Materie nouă pentru elevi, la școală. Este, probabil, cea mai bună idee din ultimii ani

Materie nouă pentru elevi, la școală. Este, probabil, cea mai bună idee din ultimii ani
Elevii vor invata despre dezinformare in scoli

O nouă materie va fi introdusă în programa școlară. Aceasta este, probabil, cea mai bună idee din ultimii ani. Ce ar putea fi învățați elevi la școală, mai nou, citiți în rândurile de mai jos.

Elevii vor învăța despre dezinformare la școală. De când vor începe să își însușească concepte media

Într-o perioadă în care apar tot mai multe dezinformări în spaţiul public, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere medical, elevii vor începe să înveţe la şcoală cum pot face diferenţa între fake news şi ştirile reale. De asemenea, liceeni din România vor studia anul viitor competenţe media, de mare ajutor în prezent, mai ales în pandemia de coronavirus.

Totul a fost pus la cale după ce Ministerul Educației și Cercetării, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), au făcut primul pas al colaborării, în urma căruia se va introduce programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media„.

Ce prevede protocolul

-implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri;

-minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop;

-instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil;

-operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online;

-un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media”, informează CJI.

Monica Anisie: Elevii au nevoie de competențe noi

Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. 

Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program„, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Conceptele de educație media, vitale pentru elevi

De asemenea, CJI anunță că conceptele de educație media sunt vitale. „La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător„, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media„, elevii vor dobândi abilități de gândire critică, care le va permite să distingă faptele de opinii. Aceștia vor putea să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil pe rețelele de socializare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI