Mașinile înmatriculate pe Anglia, un stres în plus după Brexit: ce a anunțat RAR pentru români

Mașinile înmatriculate pe Anglia, un stres în plus după Brexit: ce a anunțat RAR pentru români

Dacă ți-ai adus de curând o mașină din Anglia și nu ai apucat să o înmatriculezi, dacă nu te grăbești, îți va fi mult mai greu după Brexit.

Pe parcursul zilei de ieri, oficialii Registrului Auto Român au făcut mai multe declarații legate de impactul Brexit asupra pieții locale de autoturisme la mâna a doua. Dacă ți-ai adus o mașină din Regatul Unit sau te pregătești să primești una, mecanismul de înmatriculare al ei după Brexit va fi semnificativ mai complicat decât în prezent. Situația devine și mai dificilă în cazul unei despărțiri de Uniunea Europeană fără acord.

Este important de reținut că schimbările anunțate nu afectează în niciun fel mașinile din Anglia înmatriculate deja în România, cu sau fără volanul pe dreapta. În schimb, vehiculele noi sau second hand provenite din Marea Britanie vor trebui reomologate. Mai mult decât atât, dacă nu te bucuri deja de o carte de identitate a mașinii tale din UK emisă de statul român, nu vei mai putea primi una, indiferent de omologarea pe baza căreia ai reușit să o înmatriculezi.

Conform anunțului RAR de miercuri, toate modificările detaliate mai sus vor intra în vigoare începând cu 30 martie 2019, în cazul lipsei unui acord de Brexit între guvernul britanic și oficialii Uniunii Europene.

„Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologări individuale, cu verificarea condiţiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi. De asemenea, o CIV eliberată pe baza unei omologări UE de tip acordată de UK, pentru un autovehicul nou provenit din UK şi care nu a fost încă înmatriculat, îşi va pierde valabilitatea şi nu mai poate fi utilizată la înmatriculare. Prin urmare, RAR recomandă înmatricularea vehiculelor aflate în această situaţie până cel mai târziu la data de 29.03.2019”, a transmis RAR.

Rămâne să vedem în următoarele zile dacă întregul proces de Brexit va rămâne să intre în vigoare înaine de finele acestei luni sau va suferi o amânare pentru aproximativ trei luni.