Brexitul ar putea fi amânat: care este noua dată a ruperii de Uniunea Europeană

Brexitul ar putea fi amânat: care este noua dată a ruperii de Uniunea Europeană

Brexitul ar putea fi cel mai important subiect al acestei luni, cu consecințe în fiecare colț al lumii, dar mai ales în Europa.

Mulți dintre parlamentarii britanici nu mai dorm de câteva săptămâni din cauza tensiunilor ce vizează finalizarea Brexit. Prima pe listă este Theresa May. Premierul britanic a venit cu o serie stufoasă de propuneri în fața parlamentului, dar fiecare inițiativă a ei a fost respinsă cu entuziasm. Din păcate, deși oficialii englezi sunt veșnic nemulțumiți de înțelegerea cu UE, riscurile la care se expun cetățenii obișnuiți sunt fabuloase.

Trecând însă peste toate particularitățile negative ale Brexit și a lipsei de flexibilitate a parlamentarilor, în seara de miercuri, 13 decembrie, s-a bătut în cuie un lucru bun. Camera Comunelor a adoptat un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit „în orice circumstanţe”, deschizând calea pentru un vot de întârziere a Brexit-ului și pentru căutarea unei soluții de ieșire din cea mai gravă criză politică a țării din ultima sută de ani, relatează Reuters.

În urmă cu câteva ore, guvernul britanic a decis să propună pe parcursul zilei de azi spre aprobare o solicitare a amânării Brexit-ului. Data propusă este de 30 iunie, în cazul în care Parlamentul aprobă părăsirea UE până pe 20 martie. Declarația fost făcută de John Bercow, purtătorul de cuvânt al parlamentului britanic.

Parlamentarii urmează să voteze o eventuală prelungire astăzi, 14 martie 2019, când guvernul va mai spune că, dacă un acord nu a fost aprobat de parlament până în 20 martie, este puțin probabil ca Uniunea Europeană să aprobe orice extindere la summit-ul său din 21-22 martie fără un motiv special.

Dacă acordul va fi adoptat până la data de 20 martie, „atunci guvernul va căuta un acord cu Uniunea Europeană pentru o prelungire unică … pentru o perioadă care se încheie la 30 iunie 2019 în scopul de a adopta legislația UE de ieșire necesară”, a declarat parlamentului Speaker-ul John Bercow. Ca să apreciezi însă mai bine gradul de indecizie din parlamentul britanic, ai în vedere o singură statisticiă. Amendamentul, care prevede „excluderea posibilităţii ieşirii Marii Britanii din UE fără acord Brexit în orice circumstanţe”, a fost aprobat cu un raport de voturi de 321 la 278.