Căldura a pus stăpânire pe România, astfel că șoferii au început să o resimtă din plin în timp ce conduc, mai ales cei care nu au în dotare aparat de răcire a aerului. Dacă mașina ta nu are aer condiționat îți vom dezvălui care este soluţia ieftină şi rapidă pentru a o răci. Aceasta este folia care face minuni vara.
Experții au inventat o tehnologie prin care șoferii care nu au în dotarea mașinilor aparate de aer condiționat își pot răci habitaclul cu succes.
SolCold, start-up israelian, a dezvoltat o tehnologie prin care o mașină care nu dispune de aer condiționat poate fi totuși răcorită la interior. Asta se va putea face cu ajuotrul unei folii speciale, care folosește chiar lumina razelor solare pentru a răci interiorul.
Cei care aud așa ceva sunt reticenți la prima vedere, însă experții le demonstrează că totul este posibil. Un grup de specialiști în fizică cuantică de la un start-up israelian – SoldCold – au găsit modalitatea de a transforma căldura în răcoare.
Este vorba despre folia specială care folosește principiul anti-Stokes. Astfel, când radiaţia electromagnetică (lumină de la infraroşu la ultraviolet) atinge un obiect, parte din lumină este absorbită. O bună parte din lumina absorbită este transformată în căldură.
Acum, efectul va fi invers. Folia SolCold va reflecta fotonii luminii solare cu mai multă energie decât aveau în momentul coliziunii cu respectiva suprafaţă. Astfel, energia se va disipa în spaţiu, ceea ce va provoca procesul de răcire. În plus, pelicula nu are proprietatea de a reflecta lumina.
Folia poate economisi suficient de multă energie printr-o utilizare mai mică a sistemului de climatizare. De asemenea, produsul ar putea chiar salva vieți. Au fost cazuri în care copii sau animale de companie au fost uitați în mașinile parcate în soare. Astfel că, în unele situații s-au înregistrat cazuri de supraîncălzire sau chiar de sufocare.
Acoperirea unei mașini cu această folie va însemna renunțarea la ideea montării unui sistem de climatizare. Astfel, vei folosi mai rar climatizarea în scopul obținerii unui consum de carburant redus. În cazul mașinilor electrice, această folie le va putea spori semnificativ autonomia.
SolCold susține că, în funcție de dimensiunea cabinei unei mașini, folia ar putea reduce temperatura cu până la 60 %. Folia se montează pe din afară, pe plafonul mașinii, pe capotă, dar și la interior, cum ar fi de exemplul pe bordul mașinii, care este bătut foarte mult de soare.
Folia este în stadiul de prototip, dar specialiștii israelieni susțin că Volkswagen și Toyota s-au arătat deja foarte interesate de acest produs. Revoluționara folie a fost testată în condiții de temperaturi foarte ridicate.