La 13 mai 2022, OMS a fost notificată cu privire la două cazuri confirmate în laborator și un caz probabil de variola maimuțelor. Cazurile erau descoperite în aceeași gospodărie, în Marea Britanie. La 15 mai, alte patru cazuri confirmate în laborator au fost raportate. Noile cazuri erau în rândul participanților la serviciile de sănătate sexuală. Conform datelor, au prezentat o boală cu erupție veziculară. Ca măsuri de răspuns, a fost creată o echipă de intervenție pentru a coordona eforturile de localizare a contactelor.
La 13 mai 2022, Marea Britanie a notificat OMS cu privire la două cazuri confirmate în laborator și un caz probabil de variola maimuțelor. Toate cele trei cazuri aparțin aceleiași familii.
Cazul probabil este legat epidemiologic de cele două cazuri confirmate și s-a recuperat complet, mai spune OMS. Primul caz identificat a dezvoltat o erupție cutanată la 5 mai și a fost internat în spitalul din Londra, la 6 mai.
La 9 mai, cazul a fost transferat la un centru specializat în boli infecțioase pentru îngrijire continuă. Variola maimuțelor a fost confirmată la 12 mai. Un alt caz confirmat a dezvoltat o erupție veziculoasă la 30 aprilie. Cazul a fost confirmat ca având variola maimuțelor la 13 mai și se află într-o stare stabilă.
Clada vest-africană a variolei maimuței a fost identificată la cele două cazuri confirmat la 12 mai și 13 mai. La 15 mai, OMS a fost notificată cu privire la alte patru cazuri confirmate în laborator, toate identificate în rândul HSH care au frecventat serviciile de sănătate sexuală și care prezentau o erupție veziculară.
S-a confirmat că toți cei patru aveau clada vest-africană a virusului. Începând cu aceeași dată, 13 mai, au fost raportate la OMS cazuri de variola maimuțelor din 12 state membre care nu sunt endemice. Investigațiile epidemiologice sunt în curs de desfășurare.
Cu toate acestea, cazurile raportate până în prezent nu au legături de călătorie stabilite cu zonele endemice. Până la data de 21 mai, 92 de cazuri confirmate în laborator și 28 de cazuri suspecte de variola maimuțelor. Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat.
Variola maimuțelor este un virus transmis la om de la animale cu simptome foarte asemănătoare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă. Virusul este mai puțin sever din punct de vedere clinic. Este cauzată de virusul monkeypox, care aparține genului orthopoxvirus din familia Poxviridae.
Există două clade ale virusului variolei maimuțelor. Prima cladă este Africa de Vest și clada din Bazinul Congo, din Africa Centrală. Denumirea provine de la descoperirea inițială a virusului la maimuțe într-un laborator danez în 1958. Primul caz la om a fost identificat la un copil din Republica Democrată Congo în 1970.
Virusul variolei maimuțelor se transmite de la o persoană la alta prin contact strâns cu leziuni, fluide corporale. Prin picături respiratorii și materiale contaminate, cum ar fi lenjeria de pat. Perioada de incubație este de obicei cuprinsă între 6 și 13 zile, dar poate varia între 5 și 21 de zile.
„Diferite specii de animale au fost identificate ca fiind sensibile la virusul variolei maimuțelor. Rămân incertitudini cu privire la istoria naturală a virusului variolei maimuțelor.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica rezervorul (rezervoarele) exact(e) și modul în care se menține circulația virusului în natură.
Consumul de carne insuficient gătită și de alte produse de origine animală provenite de la animale infectate reprezintă un posibil factor de risc.”, spune OMS.
Variola maimuțelor este de obicei autolimitată, dar poate fi severă la unele persoane, cum ar fi copiii, femeile însărcinate sau persoanele cu imunodepresie datorată altor afecțiuni.
Infecțiile umane cu clada din Africa de Vest par să provoace o boală mai puțin severă în comparație cu clada din Bazinul Congo, cu o rată de fatalitate de 3,6% față de 10,6% pentru clada din Bazinul Congo, mai precizează OMS.
În țările non-endemice care au identificat cazuri, sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare în domeniul sănătății publice, inclusiv depistarea extinsă a cazurilor și urmărirea contacților, investigații de laborator, gestionarea clinică și izolarea cu îngrijire de susținere, anunță instituția.
„Secvențierea genomică, acolo unde a fost disponibilă, a fost efectuată pentru a determina clada virusului monkeypox din acest focar.
Vaccinarea împotriva variolei maimuței, acolo unde este disponibilă, este utilizată pentru a gestiona contactele apropiate, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății. OMS convoacă experți pentru a discuta recomandările privind vaccinarea.”, este declarația dată de OMS.
Un pacient din landul german Bavaria a fost infectat cu variola maimuței, potrivit Institutului de Microbiologie Bundeswehr din Munchen. Primele cazuri au fost depistate și în Franța și Belgia.
Germania, Franța și Belgia au confirmat vineri primele cazuri de variolă a maimuțelor, devenind ultimele țări europene în care boala s-a răspândit. În ultima săptămână, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Statele Unite, Suedia, Australia și Canada au raportat infecții.
Pe 18 mai, Centrele pentru Controlul Bolilor au confirmat că un bărbat din Massachusetts a fost prima persoană din Statele Unite care a fost testată pozitiv pentru variola maimuței.
Acesta călătorise recent în Canada, unde probabil că a contractat virusul, precizează Departamentul de Sănătate din Massachusetts într-un comunicat. Cazul se adaugă la valul de infecții detectate în cel puțin cinci țări europene și în Canada, regiuni care se află în afara teritoriului tipic al bolii.
Organizația Națională de Sănătate Publică din Grecia, cunoscută și sub numele de EODY, a declarat sâmbătă că este posibil ca în țară să se fi înregistrat primul caz de variolă. Se așteaptă rezultatele testelor de laborator.
„Primul caz posibil de infecție cu variola maimuțelor în Grecia este în curs de investigare. Este vorba despre un turist englez.
Împreună cu însoțitorul său, asimptomatic, a fost plasat la Spitalul Attikon pentru a fi tratat în camere cu presiune negativă.
EODY a primit probe pentru examinare, care au fost trimise la laboratorul de referință, iar rezultatele vor fi disponibile luni”, se arată în comunicat.
În comunicatul emis ieri de către OMS cu privire la variola maimuțelor, forul internațional, deș indirect, face referire la posiblitatea revenirii măști de protecție, ca și în cazul pandemie covid-19.
În recomandările făcute ieri, se accentuează idea de a nu exista mari adunări de oameni, exact ca și în cazul pandemiei din utimii doi ani. Iată ce scrie OMS:
„Considerații legate de adunările mari
Mass-media a exprimat preocupări cu privire la amplificarea răspândirii virusului variolei maimuțelor în contextul unor adunări mari. Reuniunile de amploare pot reprezenta un mediu propice pentru transmiterea virusului variola maimuțelor. Implică interacțiuni apropiate, prelungite și frecvente între persoane. Acestea, la rândul lor, pot expune participanții la contactul cu leziuni, fluide corporale, picături respiratorii și materiale contaminate.
Deși mecanismele exacte de transmitere a actualului focar de monkeypox sunt încă în curs de investigare și, probabil, diferă de cele ale SARS-CoV-2, este important de reamintit că se așteaptă ca măsurile generale de precauție recomandate împotriva COVID-19 să protejeze, de asemenea, în mare măsură de transmiterea virusului monkeypox. În plus, orice persoană care corespunde definiției de caz suspect, probabil și confirmat detaliate mai sus ar trebui să se abțină de la contactul apropiat cu orice altă persoană și nu ar trebui să participe la adunări mari.
OMS monitorizează îndeaproape actualul focar de monkeypox. Deși în acest moment nu sunt necesare măsuri specifice în ceea ce privește organizarea, amânarea sau anularea unei adunări în masă în zonele în care au fost depistate cazuri de variolă a maimuțelor, informațiile pot fi împărtășite cu potențialii participanți la adunări în masă pentru ca aceștia să ia o decizie în cunoștință de cauză.”, spune OMS.
Instituția face referire strică și la angajații din sistemele de sănătate. Recomandarea este, ca și în cazul covid, să se folosească toate măsurile de protecție:
„Lucrătorii din domeniul sănătății care se ocupă de pacienții cu variolă suspectă sau confirmată trebuie să aplice măsurile de precauție standard, de contact și împotriva picăturilor. Aceste măsuri de precauție se aplică în orice unitate sanitară, inclusiv în serviciile ambulatorii și în spitale.
Precauțiile standard includ respectarea strictă a igienei mâinilor, manipularea adecvată a echipamentului medical contaminat, a rufelor, a deșeurilor și curățarea și dezinfectarea suprafețelor ambientale.”
Cazuri se înmulțesc de la o zi la alta. Marea Britanie este principalul stat unde au fost descoperite cele mai multe cazuri.