Unul din cei mai mari producători farmaceutici din China, Sinopharm, a cerut OMS omologarea pentru vaccinul anti-covid realizat în 2021. Dar, conform datelor preliminare, experții OMS și-au exprimat „încrederea foarte scăzută” în datele furnizate de Sinopharm. OMS spune că exista riscul de efecte secundare grave la unii pacienți. Cu toate astea, OMS declara că are încredere generală în capacitatea acestuia de a preveni boala. Un alt vaccin, de data asta realizat de CanSino Biologics, tot în China, a primit acordul de omologare urgentă de la OMS. Vaccinul va fi într-o singură doză.
Anul trecut, OMS aproba vaccinul anti-covid al producătorului de medicamente de stat chinez Sinopharm pentru utilizare în caz de urgență. Decizia reprezenta un impuls pentru Beijing, care dorește să joace un rol important în vaccinarea lumii.
Vaccinul, unul dintre cele două vaccinuri anti-covid principale chinezești, a fost administrat la sute de milioane de persoane în China și în alte părți. Era primul dezvoltat de o țară non-occidentală care a obținut sprijinul OMS.
Era, de asemenea, prima dată când OMS a aprobat în regim de urgență utilizarea unui vaccin chinezesc pentru orice boală infecțioasă. Diferiți experți ai OMS și-au exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea datelor furnizate de companie cu privire la efectele secundare.
„Acest lucru extinde lista de vaccinuri anti-covid pe care COVAX le poate cumpăra. Dă încredere țărilor pentru a accelera propria aprobare de reglementare.
În același timp și pentru a importa și administra un vaccin.”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.
Un alt mare producător chinez de vaccinuri anti-covid, sunt laboratoarele CanSino Biologics. Recent, chinezii de la CanSino Biologics au cerut OMS să le omologheze, în regim de urgență, vaccinul anti-covid. Conform oficialilor OMS, este al 11-lea vaccin de acest fel care primește undă verde, conform agenției Reuters.
Agenția de sănătate a ONU a declarat că s-a constatat că vaccinul anti-covid „CanSino”, în doză unică, are o eficacitate de aproximativ 92% împotriva virusului sever. Datele preliminare au mai arătat că are un procent de 64% în prevenirea apariției simptomelor bolii.
Grupul de experți în vaccinuri al OMS a recomandat vaccinul pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Vaccinul anti-covid „CanSino” folosește un virus inofensiv numit adenovirus pentru a transmite în organism proteina spike a coronavirusului.
Ulterior, aceasta declanșează un răspuns imunitar. Tehnologia este similară vaccinurilor realizate de Johnson & Johnson și AstraZeneca, care utilizează adenovirusuri diferite.
Anul trecut, cel mai înalt oficial chinez în domeniul bolilor infecțioase a recunoscut că vaccinurile produse în China oferă o protecție scăzută împotriva COVID-19. În același timp, recunoștea că ar putea fi necesară amestecarea acestora cu doze de rapel ale noilor vaccinuri cu ARN mesager.
Pe fondul apariției variantelor COVID-19, precum delta, omicron și subvariantele sale, vaccinul anti-covid cu ARN mesager s-au dovedit a fi mai eficiente în comparație cu vaccinurile tradiționale.
Autorizarea de către OMS pentru vaccinul anti-covid „CanSino” înseamnă enorm de mult, în contextul actual. În urma efortului COVAX, susținut de ONU, de distribuire a vaccinurilor în țările sărace, poate acum să achiziționeze și să livreze vaccinuri produse de compania chineză. Anul trecut, COVAX a semnat un acord pentru a cumpăra peste o jumătate de miliard de vaccinuri chinezești produse de Sinopharm și Sinovac.
Nu este clar câte dintre aceste doze sunt folosite. Multe țări se bazează pe COVAX pentru programele lor de imunizare. Parte din acestea și-au exprimat preferința pentru vaccinurile cu ARNm fabricate de Moderna și Pfizer.