În urmă cu un an, medicii din Statele Unite ale Americii descopereau o boală virală rară, dar potențial gravă. Boala a fost identificată la un locuitor din Dallas care fusese în Nigeria. Oficialii din domeniul sănătății au declarat atunci că există un risc foarte mic pentru public. Potrivit unui raport recent, un caz de variola maimuței a fost raportat în Marea Britanie. Virusul a fost confirmat la o persoană care s-a întors tot după ce a călătorit în Nigeria. Agenția de Protecție a Sănătății din Marea Britanie l-a descris ca fiind o infecție virală, care nu se răspândește cu ușurință între oameni, dar virusul se transmite de la organisme infectate, cum ar fi șobolanii, la oameni.
Variola maimuței este o boală rară, care este cauzată de infecția cu virusul variolei de la maimuțe. Persoana care suferă de ea prezintă simptome de gripă. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni. Specialiștii spun că, dacă starea se agravează, o persoană poate ajunge la pneumonie.
Așadar, să cunoaștem simptomele, transmiterea, prevenirea și tratamentul variolei maimuței. Dar înainte de asta să știm ce este variola maimuței.
Potrivit CDC, este o boală cauzată de infecția cu virusul monkeypox. Acesta aparține genului orthopoxvirus, care include virusul variola, virusul vaccinia și variola vacii.
Variola maimuței este o zoonoză, ceea ce înseamnă că este o boală care se transmite de la un animal infectat la om. Potrivit CDC, „monkeypox” a fost descoperit pentru prima dată în 1958.
Variola maimuței provoacă simptome similare cu variola clasică. Totuși, acestea sunt mai puțin grave. Inițial, virusul poate provoca febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, umflarea ganglionilor limfatici, frisoane și oboseală.
O erupție cutanată asemănătoare cu varicela se răspândește pe tot corpul, începând adesea pe față. Potrivit BBC, erupția se schimbă. Acestea trec prin diferite etape înainte de a forma în cele din urmă o crustă și apoi de a cădea.
Virusul se răspândește de la o persoană la alta prin contactul cu un pacient infectat. Virusul poate pătrunde în organism prin piele crăpată, tractul respirator, ochi, nas sau gură. Nu numai atât, se răspândește și prin contactul cu lucruri contaminate cu virusul, cum ar fi lenjeria de pat și hainele.
Deoarece variola maimuței este o boală zoonotică, aceasta are un bun potențial de transmitere de la om la animal. Transmiterea bolii de la animal la om poate avea loc, de asemenea, prin contact direct și indirect cu o mușcătură, o zgârietură sau o rană. Transmiterea de la om la om a bolii este limitată, dar poate apărea prin intermediul picăturilor respiratorii.
Perioada de incubație este timpul scurs de la infectare până la apariția simptomelor. Această perioadă este de 7 până la 14 zile. De obicei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată în decurs de 1 până la 3 zile de la debutul febrei.
Erupția pornește de la față și se răspândește în alte părți ale corpului. Etapa de erupție cutanată durează între 2 și 4 săptămâni. În timpul acesteia, rănile devin dure și există durere în ele. Boala persistă de obicei între 2 și 4 săptămâni.
Evitați contactul cu animalele care pot răspândi virusul. Evitați contactul cu animalele bolnave. Pacienții infectați, spun specialiștii, trebuie izolați imediat. Spălați-vă frecvent pe mâini și păstrați-le curate.
Nu există în prezent niciun tratament disponibil pentru această boală. Dar vaccinul antivariolic, antiviralul și VIG pot fi folosite pentru a preveni boala.
Vaccinul antivariolic s-a dovedit a fi eficient în proporție de 85% în prevenirea variolei maimuței. OMS recomandă măsuri preventive în funcție de simptome. Conștientizarea este esențială pentru prevenirea și controlul infecției.
Agenția britanică de securitate sanitară spune că riscul pentru populație rămâne foarte scăzut, deși se pare că indivizii au contractat-o în Marea Britanie. Variola maimuței este de obicei asociată cu călătoriile în Africa de Vest.
Noile cazuri, spune BBC, trei în Londra și unul în nord-estul Angliei, nu au nicio legătură cunoscută cu alte două cazuri confirmate pe 14 mai sau cu un alt caz anunțat pe 7 mai.
UKHSA spune că sunt în curs de desfășurare investigații pentru a stabili legăturile dintre ultimele patru cazuri, care se pare că toate au fost infectate în Londra. În prezent, au fost identificate contacte comune pentru două dintre ultimele patru cazuri.
Toți cei patru se identifică ca fiind homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care fac sex cu bărbați. UKHSA spune că orice persoană care se teme că ar putea fi infectată ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății, dar să ia legătura cu clinica sau cabinetul medical înainte de o vizită.
UKHSA investighează rapid sursa acestor infecții, deoarece dovezile sugerează că ar putea exista o transmitere a virusului monkeypox în comunitate, prin contact apropiat.
„Îi îndemnăm în special pe bărbații homosexuali și bisexuali să fie atenți la orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală.
Luăm legătura cu orice potențial contact apropiat al cazurilor pentru a oferi informații și sfaturi de sănătate.”, spun reprezentanții UKHSA.
Acei pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale se află toți în unitățile specializate în boli infecțioase de la Royal Free Hospital, Royal Victoria Infirmary din Newcastle upon Tyne și Guys’ and St Thomas’.