24 dec. 2020 | 14:37

Masa de Crăciun. Ce semnificație au alimentele pe care le consumăm doar în această perioadă

Utile
Masa de Crăciun. Ce semnificație au alimentele pe care le consumăm doar în această perioadă
Semnificația alimentelor care vor domni pe masele românilor de Crăciun

Românii sunt gurmanzi din fire, așa că mai ales de sărbători masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt cârnații, friptura, caltaboșii, lebărul, sarmalele și cozonacii. Dar dacă originile lor sunt diverse, semnficiația acestora care este? Alte popoare cum petrec?

Semnificația alimentelor de pe masa de Crăciun

Meniul pentru Crăciun este tradițional și mai toți românii îl respectă. Pentru cei care au ținut post, însă, mâncarea ”de dulce” s-ar putea să le pice greu. Oricum ar fi, românii sunt obișnuiți cu mesele copioase, de cele mai multe ori cu patru feluri de mâncare, care se întind pe durata a câtorva ore. Medicii, însă, recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare, dar și la alcool.

Cu toate aceste lecții învățate, e timpul pentru cină. Aperitiv, care conține neapărat salată de bouef, sarmale, friptură și cozonac. Cu toții le știm, dar nu cunoaștem și semnificația din spatele produselor festive. Unele dintre felurile de pe masă au o anumită simbolistică, reprezentând crezurile și tradițiile fiecărui popor în parte.

Franța

În Franța, cina de Crăciun include o varietate de preparate fine, cum ar fi stridii, foie gras, curcan umplut și multe brânzeturi. Desertul principal este celebra ruladă bûche de Noël (n.r. buturuga de Crăciun). În regiunea Provence, tradiția spune că trebuie să existe 13 deserturi pe masă, pentru a-i reprezenta pe Iisus și pe cei 12 apostoli ai săi. De menționat este că francezii înțeleg prin ”deserturi” și fructe uscate sau proaspete, nu numai prăjituri și tarte.

Germania

Nemții au și ei o varietate de mâncăruri și tipuri de cărnuri pe care le așază pe masa festivă. De exemplu, gâscă, rață, iepure și porc, alături de garnituri din legume, în special cartofi.

Ungaria

În Ungaria există un obicei similar cu unul de-al nostru: copiii decorează bradul cu diverse bomboane de ciocolată învelite în staniol. Cât despre bucate, ei sunt adepții supei de crap, a sarmalele, cât și a unui desert preferat și de români pentru Crăciun, cozonac.

Polonia

În Polonia, masa de Crăciun include 12 feluri de preparate fără carne – peștele este permis – care simbolizează cei 12 apostoli. Borșul de sfeclă sau heringul sunt reginele serii.

Marea Britanie

Pentru multă vreme, masa tradițională de Crăciun pregătită de britanici consta într-o friptură de gâscă servită cu diferite garnituri sau sosuri. Astăzi, în schimb, mult mai popular este curcanul, pe care străinii aleg să îl umple și să-l servească alături de varză de Bruxelles cu bacon, sos de afine și budincă Yorkshire. Totuși, mulți nu au uitat de celebra roastbeef (n.r. friptură de vită), pe care o gătesc și acum la ceas de sărbătoare.