Mărturiile românilor din Thassos după incendiul de azi-noapte: ‘Credeam că sunt gâze, dar era cenușă’

Mărturiile românilor din Thassos după incendiul de azi-noapte: ‘Credeam că sunt gâze, dar era cenușă’
Mărturiile românilor din Thassos după incendiul de azi-noapte

Mărturiile românilor din Thassos, după incendiul izbucnit azi-noapte. Un incendiu uriaș a izbucnit miercuri seara în cea mai vizitată insulă de către români a Greciei, insula Thassos. Și pe pagina de Facebook Forum Thassos, incendiul care a izbucnit într-o pădure de pini, într-o zonă greu accesibilă, după ora 20.00, a fost anunțat. De asemenea, a fost urmărită îndeaproape și intervenția autorităților elene.

Mărturiile românilor din Thassos după incendiul de azi-noapte

„Incendiu în pădurea din Potamia. Intervin pompierii„, a fost anunțul postat pe Forum Thassos, miercuri seara, la ora 23:45. Românii au aflați în Thassos au încercat să își mențină calmul și să nu intre în panică.

Incendiul din Skala Potamia, una dintre cele mai populare staţiuni de pe insula grecească Thassos, a scăpat de sub control, după ce autoritățile nu au putut să intervină, în timpul nopții, cu aeronave speciale pentru stingerea flăcărilor.

Cum focul s-a extins, lupta pompierilor a devenit mai dificilă.

„Dinspre Potos spre Theologos ne-a lovit mirosul de pădure arsă, adus de vânt, de peste deal. Deja flăcările se îndreptau spre Kinira. Credeam că sunt gâze, dar era cenușă ce cădea de sus peste drum, ca o ninsoare prea curând și nedorită în august.

Aproape de Theologos, uitându-ne spre Kinira, se vedea cerul luminat în roșu periculos. Plus mirosul de lemn ars. Plus cenușa adusă de vântul puternic.”, a scris Dan Adrian Drăgan, un român care locuiește de mai mulți ani pe insulă și care administrează grupul de Facebook Forum Thassos.

Mesajul său a continuat apoi:

„E 4:33. Nu am dormit. Nu a venit. Vântul încă bate dinspre foc spre Theologos, uneori mai tare, alteori mai încet. Nu am dormit și mă dor ochii. Sper că voluntarii și pompierii sunt toți ok și le mulțumesc pentru efortul lor, tuturor. Fac apel către turiști să își păstreze calmul și să nu se deplaseze de la cazare până focul nu este stins, permițând astfel autorităților să intervină”.

Pe această pagină de Facebook și alți români au postat comentarii despre incendiu.

 „Nu vreau să mă gândesc ce noapte au avut pompierii. Am urmărit incendiul de la început prin telescop și acolo era iadul.”

Incendiul a izbucnit în apropierea stațiunii Skala Potamia, iar presa elenă a notat că flăcările au scăpat de sub control, iar zona Koinira a fost evacuată. Oamenii au primit mesaj să se îndrepte către Limenaria.

Autoritățile au intervenit și cu avioane și elicoptere

Pentru stingerea flăcărilor, peste 102 pompieri, cu 33 de autovehicule, au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Totodată, au fost mobilizate 6 avioane și 6 elicoptere.

„Vedem 4 avioane și un elicopter de pe Golden Beach. 7:50 doar fum, 8:18 se văd flăcări moderate. Elicopterul se alimentează cu apa im aprocimativ 6-7 minute, se mișca foarte repede! Doua dintre avioane au aterizat pe apa mai devreme. Pe plaja Golden fumul nu se simte iar totul se desfășoară natural aici”.

„La Chryssi Ammoudia se vede focul între cei doi versanți pe partea opusa de Sala Potamia. Acum sunt 2 elicoptere și mai multe avioane. Focul se propagă spre interiorul insulei. O problema ar fi că nu mai avem semnal pe telefoane.”

„Noi suntem in Skala Potamia, este ținut sub control in momentul de fata. Sunt 5 avioane mari, 2 mici, 1 elicopter + echipele de la sol care azi-noapte au fost 18…”, sunt doar câteva dintre mărturiile celor aflați în vacanță în Thassos.