Marian Eugen Sabău a fost eutanasiat. Este primul deținut din Spania care primeşte dreptul la o moarte demnă. Care a fost ultima dorinţă

Marian Eugen Sabău a fost eutanasiat. Este primul deținut din Spania care primeşte dreptul la o moarte demnă. Care a fost ultima dorinţă
Cnad va fi eutanasiat Marian Eugen Sabau

Marian Eugen Sabău, românul care a șocat Spania cu acțiunile sale în decembrie 2021, a aflat data la care va fi eutanasiat. Bărbatul de 46 de ani are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”, așa că judecătorii iberici au stabilit că nu-l vor judeca pentru tentativă de omor, deși a împușcat mai mulți foști colegi de muncă și a rănit polițiștii în timpul urmăririi sale.

Sinucidere asistată pentru Marian Eugen Sabău

Update 23 august, ora 15.17. Marian Eugen Sabău a fost eutanasiat în urmă cu puțin timp. Procedura a avut loc la Spitalul Penitenciar Terrassa, anunță presa spaniolă. Potrivit Antena 3, membrilor familiei li s-a permis să-și ia rămas bun de la român și să petreacă împreună cu el prima parte a zilei. Moartea a survenit în cinci minute. Bărbatul a fost de acord să-și doneze organele după ce este declarat mort, astfel că întregul proces – care include prelevarea și pregătirea organelor pentru transplant – se va întinde pe aproximativ patru ore.

Update 23 august, ora 14.12. Marian Eugen Sabău va fi eutanasiat astăzi, 23 august, în Spania. Românul are dreptul la o moarte asistată, după ce a comis un atac armat la sediul firmei la care lucra, în decembrie 2021. Acesta a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, înainte de a fi rănit grav. „Pistolarul din Tarragona” ceruse să fie eliberat condiționat pentru 24 de ore, pentru a-și lua la revedere de la familie, dar cererea a fost respinsă, cu o zi înainte de aplicarea procedurii, notează El Pais.

Judecătoarea Sofia Zapater nu a fost de acord să-i dea drumul românului pe motiv că ar urma să fie transferat la un spital obișnuit, fără pază, iar cei apropiați l-ar putea ajuta să evadeze. În plus, autoritățile au subliniat că, „în niciun moment, acuzatul nu a cerut scuze victimelor și nici nu a dat semne de pocăință”. Astfel, Consorțiul de Sănătate Terrassa (Barcelona), unde Sabău este internat în modulul penitenciar, a programat eutanasierea pentru azi.

„Sigur că avocații victimelor au contestat decizia, spunând că, mai întâi, trebuie să fie judecat și victimele să fie despăgubite. Noi am susținut că prevalează dreptul la o moarte demnă și toate recursurile făcute de victime și avocații lor au fost câștigate de noi. De aceea este o decizie istorică și va marca jurisprudența la nivelul statelor membre unde se practică eutanasia”, a explicat avocatul său.

Știrea inițială: Românul Marian Eugen Sabău nu va fi judecat în Spania pentru tentativă de omor, după ce a împușcat mai mulți foști colegi de muncă și a rănit polițiștii care îl urmăreau, scrie presa locală. Cunoscut sub numele de „pistolarul din Tarragona”, din cauza evenimentelor groaznice din decembrie 2021, acesta a cerut să fie eutanasiat, înainte de a fi judecat. Iată că dorința i-a fost ascultată, așa că, printr-un ordin al Curții Constituționale, justiția îi permite bărbatului să-și pună capăt zilelor asistat, înainte de începerea procesului.

De ce vrea să moară

Cerința lui Sabău de a fi eutanasiat a fost formulată din cauza consecințelor grave ale rănilor suferite. Astfel, românul va încheia socotelile cu viața pe 23 august, la spitalul din Terrassa (Barcelona). La începutul acestei luni, un tribunal din Spania a aprobat ca Marian să moară asistat, iar acum, Curtea Constituțională a stabilit și data când se va întâmpla.

Faptele sale au îngrozit Europa

Reamintim că românul lucrase ca agent de pază la o filială din Tarragona, apoi a fost concediat, neprimind o anumită sumă de bani de la șefi, după cum pretinde el. Amenințase conducerea că se va răzbuna, dacă nu vede restul de salariu. Sabău s-a ținut de cuvânt și, la data de 14 decembrie 2021, a intrat înarmat în clădirea fostei sale firme, unde a împușcat un manager și alte două persoane, lăsându-i grav răniți. După care, în timp ce fugea, a tras focuri de armă într-un agent Mossos și chiar a avut timp să trimită un ultim mesaj foștilor colegi, pe e-mail: Sărbători fericite, nenorociților!.

Românul are dureri mari

După o serie de tratamente în spital, Marian Eugen Sabău vrea să fie eutanasiat în Spania. Cererea înaintată de bărbat a primit avizul medicilor săi, cât și pe cel al comisiei de evaluare formată din avocați, doctori și experți în bioetică, deoarece are „suferințe grave, cronice și nevindecabile”.

Magistrații spanioli susțin că dreptul românului de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor. Anchetatul, spun judecătorii, are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”. Iar prezența sa pe banca acuzaților „ar fi o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”.

La ora actuală, Sabău nu se mișcă, nu poate avea grijă de el și nici nu există tratamente care să-i aline durerile. El devine primul deținut din Spania care primeşte dreptul la o moarte demnă.