Postul Paștelui începe cu trupul, cu bucatele, apoi face trecerea spre suflet, prin rugăciune, pentru a ajunge în postura creatorului. În ziua a șaptea, Dumnezeu s-a odihnit peste toate lucrurile sale, așa și omul se odihnește în Dumnezeu numai când postește și se roagă. Și dacă postul înseamnă toate acestea, iar omul le săvârșește, unde e greșeala? Este explicată în Sfânta Scriptură.
În realitate, păcătuiesc cei care se laudă că țin post. În Sfânta Scriptură apare o expresie pentru acest lucru: „Nu trebuie să știe stânga ce face dreapta”.
Postul nu trebuie să devină motiv de laudă, astfel a lăsat scris și Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16: „ „Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își slujesc fețele, ca să arate oamenilor că postesc”.
Nutriționiștii le recomandă credincioșilor care țin post să fie atenți la cantitatea de carbohidrați pe care o consumă în această perioadă, dar și la semipreparatele pe care le găsim în supermarketuri. Cifrele arată vânzări chiar și cu 40% mai mari pentru vegetale în săptămânile de post.
„Organismul nostru a fost făcut să mănânce vegetale. Aici e izvorul; și dacă biserica recomandă ca oamenii, cel puțin în primăvară, să mănânce vegetale, atunci așa trebuie. Păi, de ce zile omul bolnav că intră în post și poate își revine? Legumele și fructele sunt cheia.
Dispar bolile cardiovasculare, obezitatea, infarctul, hipertensiunea, toate se ameliorează doar prin regim alimentar și puțină mișcare, dar și mai puțin stres. Își închipuie un om că poate trăi doar cu carne? Dar doar cu legume? Atunci da. Grăsimea animală distruge celulele.
Produsele animale nu sunt sănătoase, dragi români. Legumele ne dau o imunitate incredibilă și o stare bună. Odihnă, mișcare, pace și vegetale – aceasta este hrana cea mai bună ca să nu fim bolnavi. De asemenea, și pâine albă trebuie uitată. Cerealele integrale, neprocesate, sunt fabuloase”, a explicat medicul nutriționist Virgil Stroiescu.