Ce să nu faci în Postul Paștelui – sfaturi de la preoți și călugări

Ce să nu faci în Postul Paștelui - sfaturi de la preoți și călugări
Ce sa nu faci in Postul Paștelui

Luni, 15 martie 2021 a început postul Paștelui. Acesta este unul din cele patru posturi de peste an și este cel mai lung și cel mai aspru. Lungimea acestui post este de 40 de zile. În acest an, Paștele ortodox pică pe data de 2 mai 2021. Iată ce să nu faci în Postul Paștelui.

Ce să nu faci în Postul Paștelui potrivit preoților și călugărilor

Postul ortodox implică pe lângă mâncare fără carne și produse lactate și rugăciune. Oamenii postesc în așteptarea Învierii Domnului.

Potrivit tradiției, rușii lipoveni din Tulcea au sărbătorit ”Maslenița”, la poalele Cetății Enisala. Aceasta este o sărbătoare a primăverii, dar și o zi a iertării.

Ce să nu faci în Postul Paștelui 2021

Cele șapte săptămâni care urmează ne amintesc de suferințele lui Iisus Hristos, conform rânduielilor Bisericii Ortodoxe. Cele 40 de zile ale Postului Paștelui sunt zile de rugăciune și de curățire a trupului și a sufletului. Printre lucrurile pe care nu trebuie să le faci în această perioadă, care sunt interzise, se numără:

  • petrecerile
  • nunțile
  • botezurile.

Ce să nu faci în Postul Paștelui – învățături

Potrivit Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpresfințitul Andrei Andreicuț spunea că în duminica dinainte Paștelui trebuie să iertăm pe toată lumea:

 „Mântuitorul ne învață că trebuie să-i iertăm pe toți. De fapt, asta este însemnătatea acestei duminici de dinaintea Paștelui, a iertării.”

Ce să nu faci în Postul Paștelui – reguli

Credincioșii sunt îndemnați să mănânce sănătos, dar fără carne, ouă și produse lactate. Acest lucru reprezintă o provocare chiar și pentru restaurante, multe dintre acestea servind exclusiv mâncare vegană.

Potrivit unor date, aproximativ 30% dintre români țin Postul Paștelui. Din aceștia, doar 4% respectă toate regulile cu sfințenie.

Ce să nu faci în Postul Paștelui – sfatul nutriționistului

Potrivit recomandărilor nutriționiștilor, în această perioadă este necesară o atenție sporită asupra cantității de carbohidrați care este consumată. De asemenea trebuie să fim atenți și la semipreparatele pe care le găsim în supermarket-uri. În perioada postului se estimează creșteri ale vânzărilor pentru produsele vegetale, cu până la 40%.

Potrivit stirileprotv.ro, nutriționustul-dietetician, Laura Gavrilaș atrage atenția asupra faptului că putem să fim duși în eroare deetichetele produselor și că produsele vegetale pot conține multe grăsimi, zahăr și sare.

 „Din păcate, etichetele pot induce în eroare consumatorul și pentru simplul fapt că sunt vegetale nu înseamnă că nu sunt procesate și nu conțin foarte multe grăsimi, zahăr și sare adăugate.”

Ce să nu faci în Postul Paștelui – rugăciune

Credincioșii care țin Postul Paștelui pot rosti Rugăciunea către Sfântul Efrem Sirul, potrivit celor de la stirimondene.fanatik.ro:

“Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie (1 metanie). Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi-l mie, slugii tale (1 metanie). Așa, Doamne și împărate, dă-mi mie să-mi văd căderile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin (1 metanie)”.

După ce a fost rostită rugăciunea se fac rapid 12 metanii mici repetând mereu în tăcere la fiecare dintre ele rugăciunea vameșului:

“Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului și mă miluiește!”.

Urmăriți Playtech.ro și pe