Cetățenii din Uniunea Europeană votează, în perioada 23 – 26 mai 2019, reprezentanții din Parlamanetul European. Primele țări care participă la alegerile europarlamentare sunt Marea Britanie (la aproape 3 ani după ce a decis ieșirea din UE) și Olanda. Românii sunt așteptați la urne duminică, 26 mai, între orele 7:00 – 21:00.
Britanicii și olandezii votează, joi, 23 mai, la alegerile europarlamentare. Marea Britanie nu ar fi trebuit să participe la acest scrutin dacă ar fi ieșit din Uniunea Europeană pe 29 martie, cum se stabilise oficial. Următoarea dată stabilită pentru Brexit este 31 octombrie, astfel că britanicii pot trimite până atunci în Parlamentul European 73 de reprezentanți.
În Marea Britanie nu se va face exit-poll, dar în Olanda se va difuza unul la ora 21:00, după închiderea urnelor. Rezultatele oficiale din cele 2 țări vor fi anunțate abia duminică seara.
Vineri, 24 mai, este rândul irlandezilor să meargă la urne. În Slovacia, Letonia și Malta se va vota sâmbătă, 25 mai, în timp ce în Republica Cehă alegerile europarlamentare se vor desfășura în 2 zile (vineri și sâmbătă). Celelalte 21 de state membre UE, dintre care face parte și România, vor vota duminică, 26 mai.
În Germania, vor fi publicate exit-poll-uri începând cu ora 16:00 GMT, în timp ce în Franța vor fi publicate de la ora 18:00 GMT. Pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la vot, Parlamentul European va trebui să publice, tot de la ora 18:00 GMT, primele proiecţii ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024.
În România, pe lângă alegerile europarlamentare, cetățenii sunt chemați la referendumul pentru justiție, la care vor avea de răspuns la 2 întrebări. Una este legată de ocuparea funcțiilor publice de către persoanele care au dosare penale, iar cea de-a doua este legată de adoptarea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției.
După încheierea votului din Italia, la ora 21:00 GMT (24:00 în România), toate cele 28 de state mebre UE vor anunța rezultatele de la alegerile europarlamentare.