Cum poți afla dacă cineva a votat în locul tău la Alegerile Europarlamentare

Cum poți afla dacă cineva a votat în locul tău la Alegerile Europarlamentare
Poți afla dacă cineva a votat în locul tău la Alegerile Europarlamentare

Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. Cei care nu vor să meargă la vot pot verifica ulterior dacă altcineva a votat în numele lor.

Regulamentului european cu privire la protecția datelor prevede că cetățenii pot trimite o solicitare Autorității Electorale Permanente (AEP), după alegeri, pentru a afla dacă CNP-ul lor a fost înscris în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). În acest fel, cei care nu se duc la urne pe data de 26 mai 2019 pot afla dacă cineva a votat fraudulos, folosindu-se de datele personale și de votul lor.

Solicitarea se va face completând un formular care în acest moment nu se află pe site-ul oficial al AEP, dar un model ar putea fi publicat în perioada următoare. Astfel, se va putea verifica dacă la rubrica CNP-ului apare vreo semnătură.

Cum se votează la alegerile din 26 mai 2019

Duminică, 26 mai 2019, alegătorii sunt așteptați la urne. Cei care au drept de vot vor merge la secțiile de votare și vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator. Cartea de identitate va fi scanată, iar CNP-ul va fi introdus în SIMPV.

Sitemul previne votului ilegal și semnalează dacă cel care s-a prezentat la urne a împlinit 18 ani, dacă și-a pierdut dreptul la vot sau dacă a mai votat la același scrutin.

Ce se votează duminică

La scrutinul de duminică sunt aleși reprezentanții României în Parlamentul European, dar în același timp este organizat și referendumul pentru justiție, care are 2 întrebări:

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  • Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Românii care se vor prezenta la urne pe data de 26 mai 2019 vor primi 3 buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare și câte unul pentru fiecare întrebare de la referendum.