Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit, luni seară, dacă va candida sau nu la Președinția României. Deși mulți colegi de pe scena politică se așteaptă la această mișcare din partea politicianului, mărturisirile lui ar fi putut să-i ia pe mulți prin surprindere. Cum vede premierul României această posibilitate?
Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, că nu are „niciun gând în acest moment de a candida la funcția de președinte al României”, dar că statul trebuie să aibă un lider de stânga. Acesta a declarat că mai mulți colegi de partid de-ai săi ar putea să ocupe această funcție, lucru care ar fi recomandat.
Președintele PSD a vorbit despre provocările pe care le trăiește ca premier, acesta fiind un motiv întemeiat să nu se gândească pentru moment la alte lucruri.
Deși au existat speculații cu privire la o eventuală candidatură a sa la funcția de președinte al României, Ciolacu a declarat categoric că în acest moment nu există un asemenea gând.
„Nu mi-am făcut niciun gând de a candida în acest moment la funcţia de preşedinte al României. Sunt suficiente provocări, după cum bine ştiţi în acest scurt mandat de aproape trei luni de zile de prim-ministru.
Vreau ca România să aibă un buget sustenabil şi predictibil şi toate reformele care sunt prinse în acest moment în PNRR, dar care sunt şi baza aderării României la OECD, să fie implementate în România. Cred că asta este cea mai mare provocare”, a afirmat Ciolacu la Antena 3 CNN, întrebat dacă va candida la prezidenţiale.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut declarații surprinzătoare cu privire la viitorul politic al României, subliniind necesitatea unui președinte de stânga, având în vedere contextul provocărilor sociale și a nevoii de echitate socială. Aceste afirmații au stârnit interesul publicului și al analiștilor politici, privind viitorul electoral și posibilele alianțe politice, care ar putea conduce țara.
Ciolacu a afirmat că, după două decenii de președinți cu orientare de dreapta, România are nevoie de o schimbare, astfel că, marile provocări cu care se confruntă societatea, precum crizele sociale și inequitatea, necesită o abordare diferită.
El a menționat că sunt mai mulți colegi și personalități politice din afara PSD care ar putea accede la funcția de președinte și că el însuși va susține un candidat de stânga.
„Cred că România trebuie să aibă un preşedinte de stânga. Este evident că marile provocări sunt crizele sociale, echitatea socială. Trebuie să existe – după 20 de ani de preşedinte de dreapta – trebuie să vină un preşedinte de stânga.
Sunt mai mulţi colegi ai mei, oameni care nu sunt acum în partid, care pot accede la această funcţie. Eu voi susţine un preşedinte de stânga. (…) Întâi să-mi duc provocările pe care le am şi o să am discuţii cu colegii”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a stârnit interesul publicului prin declarația sa recentă cu privire la posibilitatea unei alianțe politice între PSD și Partidul Național Liberal (PNL) pentru alegerile viitoare. Această afirmație deschide ușa pentru o colaborare care ar putea reconfigura peisajul politic al României.
Într-un interviu recent, întrebat dacă există vreo variantă pentru ca PSD să facă o alianță cu PNL, Ciolacu a răspuns fără rezerve: „Nu exclud absolut nimic în politică.„, afirmație care sugerează faptul că liderul PSD este dispus să exploreze opțiuni inedite pentru a forma o viitoare alianță, care să servească intereselor țării.
Marcel Ciolacu a recunoscut că o astfel de alianță nu ar fi ușor de realizat, având în vedere diferențele ideologice dintre partidele de stânga și dreapta. Cu toate acestea, el a subliniat importanța stabilității în contextul geopolitic actual.
Ciolacu a argumentat că o viitoare coaliție dintre PSD și PNL ar putea consolida stabilitatea României, subliniind că țara are o importanță semnificativă din punct de vedere geostrategic, la fel ca Polonia. Acest comentariu sugerează că stabilitatea din regiunea Europei Centrale și de Est este crucială, iar o alianță politică între cele două partide ar putea contribui la această stabilitate.
„Nu e uşor de realizat, sunt stânga şi dreapta, dar trebuie să recunoaştem că această coaliţie a adus o stabilitate României şi o stabilitate în toată zona mult aşteptată. Uitaţi-vă în Bulgaria – încă nu este foarte stabilă, Austria nu contează foarte mult geostrategic în acest moment, dar România şi Polonia contează imens geostrategic în acest moment”, a adăugat Ciolacu.