06 feb. 2019 | 07:30

Ministerul Educației renunță la manualul unic: ce schimbări aduce

Știri generale
Ministerul Educației renunță la manualul unic: ce schimbări aduce

Ministerul unic vrea să renunțe la manualul editurii unice și dă din nou startul competiției pe piața manualelor școlare. Doar te-ai obișnuit de vreo 30 de ani. Alt ministru, alte schimbări „revoluționare”.

Evident, proiectul manualului editurii unice era foarte prost gândit, în contextul în care în țările vecine din UE s-a dovedit a fi un fiasco total. Î urmă cu doi ani, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, vedea altfel lucrurile.

Acum, Ecaterina Andronescu vrea să se revină la vechile practici, astfel încât Ministerul Educației va cumpăra manualele școlare în urma unei licitații.

„Noua” metodologie a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 5 februarie. Contractele cu câștigătorii licitației vor fi pe o perioadă de 4 ani, la fel ca până acum. Licitația va fi anunțată pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice).

Calitatea științifică a manualelor va fi evaluată de 5 experți. iar identitatea membrilor comisiei de evaluare și experților cooptați este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanțelor de judecată.

oți experții cooptați care au avut erori în activitatea desfășurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectați în evaluările proiectelor de manuale școlare viitoare și nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naționașe, bacalaureat, titularizare și definitivare în învățământ, pentru următorii cinci ani calendaristici.

Potrivit edupedu.ro, Andronescu a menținut la 95 din 100 punctajul limită pe care un proiect de manual trebuie să îl atingă, pentru a trece de evaluare în ceea ce privește calitatea științifică. Sunt menținute și următoarele criterii de calitate, asupra cărora editorii au avertizat că pot lăsa loc unor fraude sau interpretări subiective diametral opuse din partea evaluatorilor:

  • informația transmisă “contribuie la formarea/dezvoltarea competențelor/aptitudinilor, abilităţilor şi atitudinilor prevăzute în programa școlară”;
  • “manualul școlar respectă cu strictețe domeniile şi conţinuturile din programa școlară: nu sunt teme/conținuturi nici în plus, nici în minus față de programa școlară”.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro