„Revoluția” pentru bac și evaluare 2019, amânată: ce haos e la minister

„Revoluția” pentru bac și evaluare 2019, amânată: ce haos e la minister

La doar o zi de când Ministrul Educației a anunțat că va introduce teste grilă la probele de bază de la evaluarea națională și bac, acesta spune că ia în calcul să renunțe la modificările respective.

Rovana Plumb, Ministrul Educației, va decide pe 2 noiembrie ce format vor avea subiectele de la Bac 2019 și de la Evaluarea Națională, a declarat Florin Lixandru, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.

„Am hotărât împreună cu doamna ministru Plumb ca mâine să discutăm oportunitatea schimbării structurii examenelor împreună cu părinții, elevii, reprezentanții Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Mâine va avea loc o consultare cu toată lumea la minister. După discuția de mâine vom ști cum vor fi subiectele, dacă mergem pe vechiul format sau introducem testele grilă”, a declarat Florin Lixandru.

În ceea ce privește modelele de subiecte pentru bac și pentru evaluarea națională publicate pe site-ul edu.ro, acestea au fost retrase în câteva ore de la publicare. Explicația este că modelele de subiecte au fost publicate din greșeală de către Consiliului Național de Evaluare și Examinare și de aceea au fost retrase, a explicat Lixiandru.

Acesta a mai declarat că introducerea testelor grilă nu este sigură în acest moment. Decizia privind introducerea acestor teste a fost luată astă vară, după rezultatele de la examenele naționale.

„Ca să reducem gradul de subiectivism am zis să introducem și itemi de tip obiectiv unde nu ai cum să întorci că e 1 sau e 2 răspunsul, n-ai ce să interpretezi acolo. Și am zis să introducem și astfel de itemi într-o anumită pondere. Asta a fost intenția. Totul spre binele copilului, să se vadă că facem ceva, că luăm o măsură pentru că copiii nu au nicio vină. Asta a fost rațiunea”, a explicat Lixandru.

Pe 2 noiembrie, Rovana Plumb va avea o întânire cu elevii și părinții pe tema viitoarelor subiecte, conform HotNews.

Florian Lixandru crede că o evaluare făcută integral pe teste grilă ar fi fost mult mai obiectivă, ar fi redus suspiciunile referitoare la evaluare și de asemenea ar fi scurtat și timpul de corectare. Dar se pare că acest lucru nu va fi posibil, deoarece există părerile sunt împărțite, a mai adăugat acesta.

„Noi suntem pregătiți în orice variantă, în secunda doi noi le vom urca pe site. Haideți să așteptăm această consultare ca să nu nemulțumim pe nimeni. Dar vă spun că tot ce s-a făcut s-a făcut efectiv în beneficiul copilului, ca să nu fie nedreptățit copilul, pentru că o evaluare pe astfel de itemi este obiectivă”, a declarat Lixiandru, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar.

Sursa: HotNews
Urmăriți Playtech.ro și pe