Mâncarea de mazăre sau tocăniţa de mazăre, aşa cum o cunoaştem în anumite zone ale ţării, se poate prepara rapid şi te poate scăpa dintr-un mare impas atunci când vrei neapărat să scoţi carnea din meniu. O rețetă perfectă pentru perioada postului, pentru cei vegetarieni sau pentru cei care pur si simplu adoră mazărea. Mazărea furnizează o gamă unică de aminoacizi esențiali și neesențiali, întărind țesuturile și mușchii din corp.
Chiar dacă adori carnea, în această mâncare chiar nu îi vei simți lipsa, o vei mânca cu o deosebită plăcere ori de câte ori o vei pregăti. Printre treburi de rezolvat pe timpul iernii scoți pachetul de mazăre din congelator și faci o mâncare de mazăre fără carne, delicioasă, exact ca la mama acasă. Rețeta este simplă, perfect potrivită ca mâncare de post sau ca garnitură la o friptură la gratar.
De asemenea, îţi poate oferi şansa de a experimenta şi alt tipuri de legume lângă, aprope orice combinaţie fiind extrem de delicioasă. Iată de ce avem nevoie şi cum se prepară mâncarea/tocăniţa de mazăre:
Pune mazărea la fiert într-o oală cu apă și sare. Între timp taie ambele tipuri de ceapă cuburi, respectiv rondele potrivite, morcovii cuburi mai mici și ardeii cuburi mai măricele – ideea de bază este că ai de-a face cu texturi diferite, iar totul trebuie să se gătească în același timp. Încinge uleiul într-o cratiță și călește morcovii și ceapa. Adaugă boia, pastă de ardei dulce și amestecă de căteva ori. Pune și ardeiul urmat de cimbru. Adaugă 2 polonice de apă fiartă de la mazăre deasupra și foile de dafin, pune capacul și lasă totul să fiarbă. Toacă legătura de mărar și pune-o peste împreună cu roșiile, numai după ce legumele au fiert. Scurge și mazărea, păstrând apa într-un bol. Mai pune 2-3 polonice din apa în care a fiert, și apoi adaugă mazărea împreună cu zahărul, sarea și piperul. Lasă să fiarbă până mai scade puțin, astfel se vor intensifica aromele. Dă-o de pe foc și servește-o cu câteva felii de pâine țărănească prăjită.
Se poate servi caldă sau rece, după preferințele fiecăruia.