Poți folosi cartofi încolțiți când faci mâncare? E o întrebare pe care cu siguranță ți-ai pus-o atunci când ai mers să iei câțiva din ladă, dar ai avut o mică surpriză. Află în rândurile următoare dacă sunt toxici pentru sănătatea ta și a celor dragi.
Oamenilor le plac cartofii, indiferent de anotimp. Fie iarnă, fie vară, cartofii albi, cartofii „noi” sau cei roșii, cu toții pot fi preparați prin diverse rețete din care rezultă mâncăruri alese.
Ce faci, însă primăvara, când cumperi cartofi din anul precedent, îi aduci acasă, îi pui într-o ladă, iar când vrei să-i gătești, a doua zi, constați că mulți au încolțit deja? Trebuie să știi că acești cartofi care au fost culeși anul trecut, au fost ținuți de producători în depozite la o temperatură constantă de vreo 4 grade, ca să reziste. Nu trebuie nici să înghețe, dar nici să stea la temperaturi mai mari de 10 grade, tocmai pentru a nu încolți. Doar așa pot supraviețui pe timpul iernii.
Când, însă, sunt aduși în supermarketuri, ei ajung să fie ținuți la o temperatură de 20 – 22 de grade, care este cam temperatura unei camere obișnuite. Prin urmare, când tuberculii dau de o astfel de căldură, urmează cursul natural al vieții, adică încep să încolțească. Tuberculul nu știe că se află în supermarket sau în pământ, dar reacționează la impulsul termic.
De aceea găsești cartofi încolțiți de pe o zi pe alta, mai ales dacă îi ții în balcon, unde sunt peste 25 de grade Celsius.
Din cartof crește planta, în sine. Asta înseamnă că atunci când încolțește, tuberculul transformă zaharurile în amidon, pentru a crește planta respectivă. Chiar dacă par dubioși, nu este nimic în neregulă cu acești cartofi și nu sunt toxici pentru om, dar depinde de nivelul la care ajung să încolțească.
Nutriționiștii recomandă să rupi bine acele tulpinițe care au început să crească din tubercul și să-l gătești cum știi tu mai bine, fără vreo pretenție în plus. Totul depinde de consumator. Dacă nu vrei să mai mănânci așa ceva, e alegerea ta, dar nu sunt dăunători.
Un alt fenomen al primăverii întâlnit la cartofi este înverzirea cojii acestora. Asta se întâmplă atunci când tuberculul începe să-și producă singur clorofilă. Este procesul chimic al plantelor rezultat în urma contactului cu energia solară. Dacă locul unde ții cartofii este luminat direct de soare, e cu atât mai normal ca, pe lângă încolțire, coaja să capete și o nuanță verzuie.
În acest caz, e recomandat să nu-i mai consumi, pentru că în acest stadiu au un gust ușor amărui și nu e bun.